Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победителите в музикалния радио конкурс "Пролет 2020"

Маргарита Хранова: Откровена съм и затова хората ме харесват!

Снимка: БГНЕС

„Насаме с любовта“ е песента, с която българската поп легенда Маргарита Хранова спечели Наградата на слушателите в 51-то издание на конкурса на Българското национално радио за нова българска поп и рок музика „Пролет 2020“.

Обичана от няколко поколения българи, Маргарита Хранова е с разпознаваемо присъствие на българската поп сцена повече от 45 години. Талантът ѝ е забелязан още като ученичка, когато е избрана да пее във вокалната група към популярния младежки ансамбъл „Маяковски“. Това ѝ дава „устремът“ да продължи естествения ход на живота си, изцяло отдаден на музиката. 

За начало на самостоятелната кариера на Маргарита Хранова се смята участието ѝ на Международния поп фестивал „Златният Орфей” (провеждан в периода 1965-1999 г.). Там, през 1982 г., тя печели второ място с песента „Устрем” на композитора Найден Андреев. Същата песен ѝ донася първа награда за изпълнение на фестивала в Сопот, Полша. Следват записи, албуми, многобройни участия на фестивали и концерти у нас и в чужбина...

„Да те оцени публиката, за мен е най-голямата награда“ – възкликна певицата пред Даниела Големинова, в интервю за БНР, след като узна, че слушателите са избрали песента ѝ „Насаме с любовта“ за свой фаворит от „Пролет 2020“.

„Ние правим всичко за хората и когато огромна аудитория, каквато е тази на пролетния радио конкурс, те признае, няма нищо по-ценно от това. Аз винаги се стремя да подхождам към работата си професионално. След като един композитор ми е гласувал доверието да изпея негова песен, аз винаги държа да го направя по възможно най-добрия начин. Никога през живота си не съм постигала нещо на всяка цена. Никога не съм се стремила и към наградите. Правя всичко откровено. И, може би, затова хората харесват музиката ми“.

Песента „Насаме с любовта“, спечелила вота на слушателите в конкурса „Пролет 2020“, можете да чуете ТУК

Текстът е на Явор Кирин, музиката и аранжиментът са на Милен Македонски – и двамата са работили и продължават да творят за най-големите имена от българската поп сцена. 

Как една песен става хит и търси ли се целенасочено това от Маргарита Хранова?

„Да, желателно е да има хитов елемент в песента – не само в музиката, но и в нейния текст. Не бива обаче песента да е елементарна. Трябва да е и музикантска, т.е. да има хубава хармония, да е мелодична. Разбира се, че се стремим да има нещо такова, но не винаги се получава. Мисля, че „Насаме с любовта“ е мелодична и запеваема. Дано да е стигнала до сърцата на слушателите“.

Маргарита Хранова признава и за трудните моменти, които тя и колегите ѝ са изпитали по време на извънредното положение заради Covid-19.

„Нашата работа е свързана с хората. Няма как да правим концерти без тях. А и оттук нататък, поне година-две, ще бъде трудно за нашите изяви. Хората със свободни професии сме много ощетени. Отнета ни е духовната изява. Не си е работа да се правят онлайн концерти – няма го контактът с публиката, липсва удовлетворението от размяната на енергии. Финансовата страна също е проблем. Това не е маловажен въпрос, тъй като и ние храним семейства и трябва да живеем някак“.

И все пак, Маргарита Хранова продължава да записва песни и дори планира нов албум.

„Напоследък работя с младия композитор Иван Кръстев от Варна. С него вече имам няколко успешни песни. Едната от тях е „Последен танц“, победител на Фестивала за поп и рок музика „София 2019“. Още песни ще запишем заедно с него и ще ги пуснем в албум. Но всичко това е в перспектива. Дано нещата се оправят и по-скоро да влезем отново в залите, където да общуваме със своята публика“.

Снимки: БГНЕС, Facebook / Маргарита Хранова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15