Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към почиващите в България: Избирайте охраняемите плажове!

| обновено на 27.06.20 в 17:42
Снимка: БГНЕС

В края на месеца с чартърни полети в страната ни ще пристигнат първите чуждестранни туристи и плажовете на Черноморието ще се оживят. Присъствието на летовници ще се отрази добре на изпадналия в дълбока криза заради епидемията с коронавирус бранш. Всяка ваканция на морето обаче крие риск и от инциденти. За жалост, още преди да е започнал туристическият сезон, неразумен скок от най-високата част на бургаския мост погуби живота на две деца.

Инциденти могат да се случат дори на най-охранявания морски плаж. Но докато на крайбрежието със спасители почти винаги премеждията завършват с щастлив край, не така стоят нещата на неохраняемите места. Повечето от удавянията на Черноморието стават предимно там, където липсват спасители и медицински специалисти, твърди Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба на Българския червен кръст.


„От всичките 209 плажа по нашето Черноморие средно 110-115 се охраняват – добавя той. – През миналогодишния сезон предотвратените водни инциденти са 3700, докато удавянията са 96 − 36 от тях на морето.”


По повод на трагедията край бургаския мост Антон Налбантов казва, че това е класически случай за неспазване на основните правила за безопасност. От години Българският червен кръст се опитва да обучи децата да се предпазват от инциденти във водата и да си оказват помощ. „Нашата цел е да достигнем до всяко дете и да направим така, че то да бъде приятел с водата, но в същото време да не се надценява”, казва още специалистът, изтъквайки и отговорността на родителите. Според него именно те са отговорни за повечето смъртни случаи с деца заради занижения си контрол.

Освен опасността от удавяне, на морския плаж се случват много други инциденти – припадъци при прекомерното излагане на слънце, кожни изгаряния, ужилвания от медуза, срязване на крак, хипертонични кризи, а понякога и счупване на шийни прешлени заради скок с главата надолу от скали. Голяма част от тези произшествия стават под влиянието на алкохола и наркотиците.

„Ако плажът е охраняем, не е нужно хората да демонстрират спасителските си умения, особено при мъртво течение и високи вълни – съветва Антон Налбантов. – На мястото има спасители и медицински екип, които да окажат професионална помощ. Но дори и да станат свидетели на воден инцидент на неохраняем плаж, не бива да помагат чрез пряк контакт, тъй като в повечето случаи жертвите се удвояват. Те обаче могат да се окажат полезни от разстояние, подхвърляйки някакъв предмет – пояс или в краен случай дреха.”

Медицинският екип на плажа е задължен да се намеси не само след произшествие във водата, но и при всички останали критични случаи. Понякога обаче се налага претърпелият инцидент да бъде транспортиран с линейка и тогава първата помощ се оказва животоспасяваща. В такива случаи на първата линия излизат и спасителите, които реанимират пострадалия чрез обдишване и сърдечен масаж рамо до рамо с лекаря.

Основният съвет, който ръководителят на Водноспасителната служба дава в началото на летния сезон, е да избираме охраняеми места за къпане.

„Когато вече сме там, трябва да спазваме правилата за водна безопасност – категоричен е той. – Това се отнася и до флаговата сигнализация, и до указанията от таблата на входа на плажовете кога и при какви условия да влизаме в морето и с какви надуваеми предмети. Необходимо е също така да се съобразяваме със заповедите на спасителите и да не спорим с тях, да се качваме на плавателни съдове със спасителни жилетки, да не влизаме във водата след обилно хранене и употребили алкохол или наркотици. И ако спазваме тези правила, ще имаме весело, забавно и здравословно лято.”


Снимки: БГНЕС, Facebook / Български Червен кръст



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15