Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши учебната година в училище „Христо Ботев“ - Ню Йорк

9
Снимка: hristobotevschool.org

Най-голямото българско училище в Ню Йорк отбеляза завършването на учебната година с онлайн тържество. „Нашето семейство се събра отново, за да чуе стихове и песни на прекрасен български език, да изпрати поредния випуск дванайсетокласници и да си пожелае щастливи летни дни!“ – пише във Фейсбук страницата на училището.

Сред най-забележителните моменти от учебната година възпитаниците на българското училище посочват честването на националния празник на България и празнуването деня на Баба Марта, но също – успешните си проекти по история и география, състезанията по писане и четене, детския базар на книгата, театралните постановки, първия детски клуб по журналистика и срещата на младите репортери с президента на България. Но най-важна от всичко е упоритата работа в клас на учениците, научените български букви от най-малките и красивите народни танци. 

„Не пропуснахме занятие, не пропуснахме урок, работихме не само в неделя, а всеки ден от седмицата – пишат още възпитаниците и техните преподаватели. - Справихме се, въпреки предизвикателствата и трудностите. Справихме се, защото бяхме ЗАЕДНО“.

Училище „Христо Ботев“ е създадено през 2005 г., а от 2012 г. е вписано официално в Списъка на българските неделни училища в чужбина. Учениците получават удостоверения, които им дават възможност да продължат обучението си по български език на територията на България, без да полагат приравнителни изпити.

Училището предлага и курс по български език за възрастни – англоговорещи, има театрално студио и детска музикална формация за по-малките, а фолклорният танцов ансамбъл „Горана Джуниър“ е гордостта му. Всяка негова изява се следи от българската общност в САЩ, а в последните години все по-многобройна става и американската публика. "Горана Джуниър" е най-големият български ансамбъл в САЩ, с повече от 70 деца на възраст от 5 до 18 години.  

Вижте и как учениците от 1 клас рецитират "Родна реч" на Ран Босилек


Радио България пожелава на децата от училище „Христо Ботев” - Ню Йорк, весело и безгрижно лято!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45