Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еньовден е

Снимка: БГНЕС-архив

Еньовден е един от най-обичаните празници в народния календар, пуснал дълбоки корени в нашите традиции, мислене, вярвания. Той е с постоянна дата – винаги на 24 юни. Наричат го още Свети Иван Летни, тъй като на същата дата православието почита рождението на Св. Йоан Кръстител. Както и Яньо, Еньо, Иван Бильобер, Яньовден, Средѝ лéте.

Според народната вяра, на Еньовден завършва пътят на слънцето от зимата към лятото и то поема обратно – от лятото към зимата. А в нощта срещу празника небето се отваря, звездите слизат на земята и омайват треви и цветя, придавайки им лековита сила. Лековити са и водите, защото слънцето се окъпва за последен път преди да замине. Окъпва се и сяда да си почине преди да се отправи към зимата. Затова и днес, в ранната утрин на Еньовден хората ритуално се къпят в реки и езера.


Магията на Еньовден е и в предженитбените гадания с китки. На някои места вместо с китки, гадаели с паламарки (дървена „ръкавица“ с остър извит рог, използвана при жътва) – интересен и необичаен цвят към общоприетите ритуали и обреди.


Празникът някога бил съпроводен с песни, предназначени за всеки момент – от събирането на билки в ранна утрин, до напяването на китките и веселите младежки закачки в края на деня.За тях разказва публикацията от архива на Радио България „Тръгнал ми Еньо с кола за билки“ – народни песни за Еньовден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05