Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не всички българи ще декларират етническата си принадлежност на преброяването в Албания

Асимилацията − предизвикателство пред българските общности в Западните Балкани

Снимка: БГНЕС

През октомври в Албания ще се състои преброяване на населението, в което ще участва и българската общност. Ще успеят ли обаче сънародниците ни да заявят свободно етническата си принадлежност и тя да бъде коректно отразена в административните книжа, е въпрос, чийто благоприятен отговор ще зависи най-вече от българската дипломация.

Вече три години българите в Албания официално разполагат със статут на национално малцинство. Въпреки това сред наблюдателите се прокрадват опасения, че данните в регистрационните карти по време на преброяването могат да бъдат подменени.


„Подобен проблем срещнахме на пробното преброяване през февруари т.г. – разказва доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека при БАН. – Тогава членовете на комисиите бяха повлияни от Скопие и в района на Мала преспа беше регистриран само един българин − при положение, че хора декларираха пред нас, че са се обявили за българи.”

Вицепрезидентът Илиана Йотова също съзира опасност от подмяна на реалния резултат. „Съществува сериозен риск хората, самоопределящи се като българи, да не се посочат като такива”, заяви тя на заседание на Съвета за работа с българите в чужбина. По думите й, в навечерието на преброяването се наблюдава агресивно лобиране от страна на Северна Македония жителите в областите Голо Бърдо, Мала Преспа и Корча да бъдат записвани като македонци.

И това се случва за пореден път. След преброяването през 2011 г. екип на БАН, проучващ миграционните нагласи на българските общности, разговаря с хора, които са се декларирали в анкетните карти като българи. „Но ако вземем официалните данни, ще видим, че в Албания няма нито един обявен българин през този период”, подчертава доц. Спас Ташев, давайки отново пример с района на Мала преспа, където има признато македонско малцинство от 1944 г. и където с помощта на местната власт, намираща се под влиянието на Скопие, членовете на преброителната комисия са променили данните в регистрационните карти.

Българи населяват Албания още от времето на Първата българска държава (681-1018 г.), а днес те обитават 33 селища. В края на Първата световна война, когато страната е разделена на Корчанска албанска република под военновременното управление на Франция, и на Централна и Северна Албания под управлението на Австро-Унгария, се провежда преброяване на населението и тогава е установено значително тяхно присъствие – общо близо 9 хил. души. А при преброяването от 1942 г. – по това време Албания се намира под италианска окупация и в разширените й административни граници влизат Косово и Западна Македония, 70 хил. души декларират българско самосъзнание.

„Според статистическите данни броят на хората в Албания, които днес говорят български език като майчин, е около 50 хиляди – добавя доц. Спас Ташев. – Но това не означава, че всички те ще се декларират като българи. Изходът от преброяването ще зависи както от българската политика, така и от отношението на Северна Македония към това население, което за да контактува с България, трябва да премине през нейна територия.”

Много е важно дипломацията ни да настоява пред албанските власти да бъде осъществен строг контрол, за да не може Северна Македония като трета страна да се намеси в резултатите от преброяването – каквито опити има и в момента, изтъква изследователят от БАН.

„Ако говорим за обща проблематика на Балканите, на първо място, това са асимилационните процеси – заключава доц. Спас Ташев. – В Северна Македония, където имаме най-голям брой хора от български произход, имаме и най-напреднала асимилация. В Сърбия ситуацията също не е добра и българите в Западните покрайнини може би ще паднат под 10 хил. души на предстоящото преброяване, въпреки че през 1946 г. са били над 60 хиляди. Асимилационните процеси сред българското население на Балканите най-слабо са изразени в Албания, където българските език, самосъзнание, култура успяват да се предават на поколенията. Смятам, че все още не е късно и ще успеем да предложим такива образователни инициативи, които да са полезни на вече дисперсната българска общност сред чуждоезиково население.”

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45