Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тутракан разказва за традициите на дунавския риболов

Снимка: БГНЕС-архив

Ходили ли сте в Тутракан? В началото на ХХ век това малко градче, разположено край водите на втората по дължина европейска река, е най-значимият дунавски риболовен център в България. Там има естествено обособено рибарско селище, което днес е притегателно място за любителите на риболова, но не само.

Автентичният възрожденски дух на архитектурния комплекс „Рибарската махала“, с рибарските мрежи, къщите и работилниците за лодки, напомня за поминъка на хората в този край. До началото на миналия век в махалата живеят над 1400 рибарски семейства, а професионалните рибарите тогава са над една четвърт от близо 8 хилядното население на града. Днес, „Рибарската махала“ е паметник на културата от национално значение. Това е и мястото, където можете да опитате вкусна рибена чорба и да се насладите на един от най-пленителните залези.

Но преди да се отдадете на гурме удовоствия, отделете си време да посетите и уникалния Етнографски музей − Дунавски риболов и лодкостроене.

Музеят ни привлича голям поток туристи всяка година, той е включен в листата на 100-те най-значими национални туристически обекти в България. Идват често хора от други градове по поречието на Дунав и ни разказват за своите традиции, свързани с риболова”, разказа ни преди време уредникът на експозицията Величко Атанасов. За него, като любител рибар, интерес представлява кльонкът − малък уред, който издава звук, имитиращ сом в размножителния период. Той кара едри риби да се вдигнат от дъното до повърхността на водоема, където могат да бъдат хванати.

В музея могат да се видят множество забравени във времето пособия, експонатите са над 1800. Там ни води публикацията на Радио България Музеят на Дунавския риболов в Тутракан разказва истории за хората и реката.

Редактор: Елена Каркаланова


Още от категорията

Мартин Ралчевски

Вярата е същността и смисъла на човешкия живот за Мартин Ралчевски

„Аз съм духом тук, в България, и затова не ми е трудно да пиша за нея, живеейки на хиляди километри далече“. Това сподели преди време писателят Мартин Ралчевски. Роденият в София автор на близо десет книги, някои от които издадени и на английски..

публикувано на 05.07.20 в 06:00

Архитекти от цял свят изследват прецизния градеж на гробница край Поморие

Учените са озадачени и не намират специфично име, с което да определят античната куполна гробница край Поморие. Сред местните хора тя е добила популярност като „кухата могила“, защото гробница е била старателно покрита с пръст,подобно на..

публикувано на 05.07.20 в 05:00

Добруджа - богата на хора и традиции

Известна като житницата на България,   през последните години североизточната част от страната ни се развива активно и като туристическа дестинация. Освен черноморската перла на Добруджа - курорта Албена, районът изобилства на природни и..

публикувано на 04.07.20 в 05:00