Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строги правила за използване на СПА съоръженията в курортите

Сийка Кацарова: СПА хотелите са сигурно място за престой и пълноценна почивка

Снимка: Ани Петрова

Още от древността нашите земи се славели с лековитите си извори, чието благотворно действие било оценено от не един римски император. А днес България се намира сред водещите страни в Европа по водоизточници с натурална минерална и изворна вода с изключително качество както за пиене, така и за лечение на множество заболявания.

Над 500 минерални извори с температура между 37 и 100 градуса, чист въздух, пленителна природа, мек климат, вкусна храна и достъпни цени – всичко това привлича чуждите туристи да изберат страната ни за почивка. За съжаление, планирането на дългоочакваната ваканция се оказва с повишена трудност през това лято заради пандемията от коронавирус, изправила туристическия бранш пред изпитание с неясни последици.

Все пак, макар и бавно, секторът започва отново да работи със задачата да мотивира местните хора да прекарат почивката си у дома. Как обаче ще се отрази липсата на чуждестранни туристи върху СПА туризма и как ще бъдат компенсирани загубите? Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, се надява чуждите пазари „да започнат постепенно да се движат”.


„СПА туризмът във вътрешността на страната е изцяло зависим не само от българския, но и от израелския пазар – продължава тя. – През лятото в курортите Девин, Хисаря, Кюстендил основно се работи с туристи от Израел, но този пазар все още не е разрешен и първите туристи ще пристигнат най-рано на 1 август. Важно е да подчертаем също, че през т.г. възрастните няма да пътуват. Според информация от туроператорите 2020 г. е изключена за превенция и рехабилитация на хора над 70 години.”

Ако израелски туристи пристигнат у нас, това ще бъдат по-скоро младежи или семейства с малки деца, които не спадат към рисковата група. Но те няма да могат да компенсират загубите в бранша.

„Хотелиерите са наясно, че през т.г. ще работят при намален капацитет – казва още Сийка Кацарова. – Изискванията са хотелската стая да бъде освободена и дезинфекцирана, както и 24 часа в нея да не се настаняват нови гости. Всички осъзнават, че ще работят на загуба и, дай Боже, да стигнат критичната нула, за да могат да се поздравят с успешен сезон.”

Без помощта на държавата и програми, насочени към туризма, редица бизнеси няма да оцелеят, категорична е Сийка Кацарова. Затова и предложените от социалното министерство мерки за подпомагане на заетостта ще бъдат особено важни, тъй като чрез тях се очаква да оцелеят редица работни места в районите, където туризмът е основен поминък. Според председателката на Съюза по балнеология СПА хотелите у нас са сигурно място за престой и пълноценна почивка, в които балнеологичните процедури и използването на съоръженията се извършват при строги правила.

„Персоналът задължително работи с маски, СПА-центровете се дезинфекцират по протокол, както и басейните – допълни тя. –Парните бани не са отворени, солните стаи и турският хамам са позволени само за индивидуално ползване, определен брой хора влизат по едно и също време в термалния басейн.Шезлонгите са разположени през метър и половина и на клиентите се препоръчва да слагат маски при определени процедури. Рестрикциите са доста, но в интерес на клиентите.”

През изминалата година България беше включена в листата на здравноосигурителните компании на немския здравноосигурителен пазар. Целта е увеличаването на германските туристиу нас за балнео и СПА туризъм. Очакваният им брой за настоящата година е около 5000, но Сийка Кацарова е скептична, че той ще бъде достигнат, макар германците да пристигат у нас най-вече през есента.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15