Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За 15 години местообитанията на царския орел са намалели двойно

Снимка: БГНЕС

Според проучване на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, за последните 15 години тревните местообитания на царския орел са намалели двойно, в сравнение с периода преди приемането на България в ЕС /2007/.

Сериозната промяна е свързана с превръщането на обширни затревени територии в обработваеми земи, повечето от които попадат в защитени зони от Натура 2000.

Чрез съвместния LIFE проект „Земя за царския орел“ БДЗП и фермери от „Натура 2000“ зоните работят за възраждането на традиционното пасищно животновъдство и възстановяването на мозаечните местообитания.


Още от категорията

Българи и бежанци творят заедно отвъд различията

Чрез универсалния език на изкуството шестима българи и седем бежанци се докосват до душата на древни цивилизации, отнасят огънче от далечни домове, играят на карти, опознават другия чрез месенето на хляб и рисунки от къна, вървят по пътя..

публикувано на 04.07.20 в 06:00

Противоепидемични мерки за безопасност на летище София

Covid-19 продължава да оказва влияние върху пътуванията както към България, така и от тук към други европейски държави и света. Въпреки препоръките на Министерството на външните работи българските граждани да се въздържат от неналожителни пътувания,..

публикувано на 02.07.20 в 11:42

Празникът на Първото юлско утро обединява хората на свободния дух

В календара има много неофициални празници и ритуали, които носят своя смисъл и символика. С наближаването на първи юли в съзнанието на поколения българи зазвучава световният хит July Morning. Гледката на първите юлски слънчеви лъчи е опияняваща,..

публикувано на 30.06.20 в 13:10