Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Добруджа - богата на хора и традиции

Снимка: архив

Известна като житницата на България,  през последните години североизточната част от страната ни се развива активно и като туристическа дестинация. Освен черноморската перла на Добруджа - курорта Албена, районът изобилства на природни и исторически забележителности, притегателни за любителите на приключенията и красивите пейзажи. Богатата фауна на равнината е другото богатство, което привлича пътешествениците.

През последните години в региона се развива селският туризъм, за което спомагат и малките китни селски къщи за гости. Една такава къща се намира в село Безмер, община Тервел, разположено на 30 километра от сухоземната граница с Румъния. Обитаваното от българи, турци и роми населено място през годините е станало пример за добро съжителство и толерантност между етносите. През 1989 година близо 600 жители го напускат и се изселват в Турция. По-късно расте броят и на икономическите емигранти, които се сбогуват с родния край. Но има и ентусиасти, които искат да докажат, че Добруджа е жива, че се развива и е богата на хора и традиции.Една от тях  е и Невена Денева от Безмер, с която Радио България ви срещна преди време чрез публикацията Да преоткриеш Добруджа като туристическа дестинация”. Прочетете я, за да се докоснете до гостоприемството и бита на добруджаните.

Още от категорията

"Днес е ден велик за нази"

На 22 септември 1908 г. за първи път прозвучава химнът "Независимост", създаден в самия ден от Георги Шагунов – капелмайстор на 24-ти пехотен Черноморски полк, музикален деец с огромен принос за развитието на симфоничния оркестър, различни хорови състави,..

публикувано на 22.09.22 в 09:00

Кръстова гора – там, където вярата в Бога прогонва унинието

Кръстовден, който Църквата отбелязва на 13 и 14 септември като Всемирно Въздвижение на Светия Кръст Господен, е един от най-големите християнски празници, почитан с особена тържественост. В този знаменателен за християните ден, през 335 г. вярващите се..

публикувано на 13.09.22 в 19:05

На Рождество Богородично в Осеновлашкия манастир "Седемте престола"

На 8 септември, когато отбелязваме Рождество на Пресвета Богородица, известен още като Малка Богородица, отправяме поглед към красивата долина на река Габровница, където се намира се намира Осеновлашкият манастир „Св. Богородица“,  по-известен като..

публикувано на 08.09.22 в 11:39