Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Добруджа - богата на хора и традиции

Снимка: архив

Известна като житницата на България,  през последните години североизточната част от страната ни се развива активно и като туристическа дестинация. Освен черноморската перла на Добруджа - курорта Албена, районът изобилства на природни и исторически забележителности, притегателни за любителите на приключенията и красивите пейзажи. Богатата фауна на равнината е другото богатство, което привлича пътешествениците.

През последните години в региона се развива селският туризъм, за което спомагат и малките китни селски къщи за гости. Една такава къща се намира в село Безмер, община Тервел, разположено на 30 километра от сухоземната граница с Румъния. Обитаваното от българи, турци и роми населено място през годините е станало пример за добро съжителство и толерантност между етносите. През 1989 година близо 600 жители го напускат и се изселват в Турция. По-късно расте броят и на икономическите емигранти, които се сбогуват с родния край. Но има и ентусиасти, които искат да докажат, че Добруджа е жива, че се развива и е богата на хора и традиции.Една от тях  е и Невена Денева от Безмер, с която Радио България ви срещна преди време чрез публикацията Да преоткриеш Добруджа като туристическа дестинация”. Прочетете я, за да се докоснете до гостоприемството и бита на добруджаните.

Още от категорията

Пъстрият подземен свят на пещерата „Венеца“

На 14 км от северозападния ни град Белоградчик се намира истинско чудо на природата - „Венеца“, една от най-красивите пещери в България. Разположена е съвсем близо до село Орешец. До входа ѝ се стига пеш по черен път само за няколко минути...

публикувано на 09.08.20 в 05:05

170 години отбелязва най-старият ни СПА курорт Вършец

За рождена дата на курорта Вършец се смята 1850 година, когато вършечанинът Димитър Лучков е излекуван с помощта на минералната вода.  В началото на XX век, първата баня, построена през 1910 г., се оказва тясна за прииждащите болни. Затова през 1930..

публикувано на 08.08.20 в 16:25

Банско предлага свеж планински полъх и разходка в историята

Планината с разноликите си страни във всеки сезон отдавна е превърнала Банско в популярен курорт. Докато е отрупана със сняг, на пистите й се състезават елитни спортисти, а любителите на ските се спускат по отлично поддържаните терени. А щом..

публикувано на 08.08.20 в 05:10