Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Горчаков и неговата „Музика под дървото“

Снимка: Facebook / Dimitar Gorchakov Artist Page

Младият пианист е възпитаник на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. Още като студент се включва в проекти, свързани с електронна музика и различни експерименти. Голямата му любов е джазът и импровизацията, но има познания и изпълнителски опит в областта на класическата музика и фолклора. Проектът „Музика под дървото“ е замислен и осъществен съвместно с актрисата Катерина Стоянова, с подкрепата на Столичната община и е във връзка с инициативата „Солидарност в културата“.

Историята на видео концерта, излъчен на живо на 28 юни, е подобна на много други творчески „експлозии“ по време на карантината. Димитър, заедно със своята приятелка Катерина Стоянова, решава да се изолира в Златица – неголям град близо до София, където семейството му има къща. Там се ражда идеята за „Музика под дървото“ – онлайн концерт на двора, сред зеленина, птичи песни и дори малко кучешки лай в паузите. По-голяма част от пиесите са авторски, а от видеото научаваме, че една от тях - „Вселена“, е записана на видеоклип, режисиран от Катерина.

Интересна подробност, която ще разберат може би само професионалните музиканти и любителите на конспиративни теории  - електрическото пиано Димитър е настроил спрямо 432 херца за тона Ла от Първа октава. Това е по-ниска честота, използвана преди промяната на 440 херца (според някои източници направена с указ на Гьобелс), утвърдена за последно през 1953 г., на конференция във Франкфурт на Международната организация по стандартизация. Счита се, че по-ниската честота носи спокойствие и душевна хармония. Видеото на „Музика под дървото“ ще бъде достъпно в интернет до края на юли.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15