Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вярата е същността и смисъла на човешкия живот за Мартин Ралчевски

Мартин Ралчевски
Снимка: http://hermesbooks.com

„Аз съм духом тук, в България, и затова не ми е трудно да пиша за нея, живеейки на хиляди километри далече“. Това сподели преди време писателят Мартин Ралчевски. Роденият в София автор на близо десет книги, някои от които издадени и на английски и руски език, е дипломиран богослов. Икономическото положение, в което са поставени свещениците в страната ни обаче, го принуждава да емигрира в Англия. И макар да твърди, че „истинските българи са тези, които остават в България“, той не спира да се труди, чрез перото си за съхраняването на българщината и Православието. Вярата в безсмъртието ме вдъхновява, каза Мартин Ралчевски в интервюто си за Радио България. А последната му издадена книга „Смисълът в живота“ е достойна да бъде филмирана. Някои я определят като книга лекарство – „бърка ти в душата и я преобръща, оставяйки малко драскотини и много любов.“

Какво би накарало българите, които живеят в чужбина да се върнат и най-новата българската история да придобие положителни нюанси? Чудо? Като това, което Ралчевски описва в книгата си за Родопите? Отговора прочетете в публикацията на Радио България: Писателят Мартин Ралчевски: Трябва да вярваме, че България ще я има!

Редактор: Елена Каркаланова

Още от категорията

"Днес е ден велик за нази"

На 22 септември 1908 г. за първи път прозвучава химнът "Независимост", създаден в самия ден от Георги Шагунов – капелмайстор на 24-ти пехотен Черноморски полк, музикален деец с огромен принос за развитието на симфоничния оркестър, различни хорови състави,..

публикувано на 22.09.22 в 09:00

Кръстова гора – там, където вярата в Бога прогонва унинието

Кръстовден, който Църквата отбелязва на 13 и 14 септември като Всемирно Въздвижение на Светия Кръст Господен, е един от най-големите християнски празници, почитан с особена тържественост. В този знаменателен за християните ден, през 335 г. вярващите се..

публикувано на 13.09.22 в 19:05

На Рождество Богородично в Осеновлашкия манастир "Седемте престола"

На 8 септември, когато отбелязваме Рождество на Пресвета Богородица, известен още като Малка Богородица, отправяме поглед към красивата долина на река Габровница, където се намира се намира Осеновлашкият манастир „Св. Богородица“,  по-известен като..

публикувано на 08.09.22 в 11:39