Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Архитекти от цял свят изследват прецизния градеж на гробница край Поморие

Снимка: архив

Учените са озадачени и не намират специфично име, с което да определят античната куполна гробница край Поморие. Сред местните хора тя е добила популярност като „кухата могила“, защото гробница е била старателно покрита с пръст,подобно на могилите оставени от траките. Проучванията започват в края на XIX век когато чешките археолози Карел и Херман Шкорпил посетили Анхиало /това е античното име на Поморие/, за да описват местните старини. Те правят първите скици на мястото и със своите публикации запознават цялата световна общественост с този интересен паметник.

Дълъг коридор след входа отвежда към кръгла камера с диаметър 11,60 м, която изумява със своята архитектура. Стените на залата наподобяват полуцилиндричен свод. В центъра има куха колона, която се разширява нагоре и слива с външната стена. Много архитекти от цял свят изучават и днес тази гробница, за да разгадаят тайната на прецизно изградения купол в периода около II – IV в. сл. Хр. Градежът е основно от варовиков камък и тухли, споени с хоросан. Майсторите й обаче и до днес остават ненадминати. Всички тези факти научаваме от публикацията Гробница край Поморие остава загадка повече от сто години.

Прочетете този материал от колекцията на Радио България, за да надникнете и вие зад стените на поморийския архитектурен шедьовър.

Редактор: Елена Каркаланова


Още от категорията

"Днес е ден велик за нази"

На 22 септември 1908 г. за първи път прозвучава химнът "Независимост", създаден в самия ден от Георги Шагунов – капелмайстор на 24-ти пехотен Черноморски полк, музикален деец с огромен принос за развитието на симфоничния оркестър, различни хорови състави,..

публикувано на 22.09.22 в 09:00

Кръстова гора – там, където вярата в Бога прогонва унинието

Кръстовден, който Църквата отбелязва на 13 и 14 септември като Всемирно Въздвижение на Светия Кръст Господен, е един от най-големите християнски празници, почитан с особена тържественост. В този знаменателен за християните ден, през 335 г. вярващите се..

публикувано на 13.09.22 в 19:05

На Рождество Богородично в Осеновлашкия манастир "Седемте престола"

На 8 септември, когато отбелязваме Рождество на Пресвета Богородица, известен още като Малка Богородица, отправяме поглед към красивата долина на река Габровница, където се намира се намира Осеновлашкият манастир „Св. Богородица“,  по-известен като..

публикувано на 08.09.22 в 11:39