Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Противоепидемични мерки за безопасност на летище София

Снимка: dnevnik.bg

Covid-19 продължава да оказва влияние върху пътуванията както към България, така и от тук към други европейски държави и света. Въпреки препоръките на Министерството на външните работи българските граждани да се въздържат от неналожителни пътувания, ако все пак такива се предприемат, те трябва да се осъществяват при спазване на въведените строги противоепидемични мерки и правила за пътуване със самолет. Освен задължителната дезинфекцията на кабината на машината, превенцията срещу разпространението на Covid-19, продължава и по-детайлно.  

Дезинфекцираме багажниците, подлакътниците, седалките и пода, като особено внимание обръщаме на сервизните масички. Оставяме препарата да подейства между 5 и 15 минути, изчистваме самолета и след това отново дезинфекцираме. На борда всички пътници са задължени да носят маски по време на целия полет, също както и кабинния състав, който е призван да следи това условие да се спазва. Когато има възможност, пътниците се настаняват в самолета шахматно за по-голяма безопасност. Здравословното състояние на екипажите се следи ежедневно и дори при най-малкото неразположение на член на екипажа, той се заменя с друг.  Това са основните мерки, които предприемаме за безопасността на пътниците на борда – обясни в интервю за БНР Миглена Долапчиева, представител на компания, осигуряваща обеззаразяването на летище София. Що се отнася до безопасността на пътниците по време на придвижването им с автобус от и до самолета, Долапчиева гарантира, че се използват между 30 и 40% от капацитета на превозното средство. Така се осигурява достатъчна дистанция между пътниците, а след всеки курс, кабината се дезинфекцира.

Строгите мерки за безопасност продължават и на летището:

При всяко влизане в терминалите, при кацане или излитане, се мери температурата на всички пътници, служители и членове на екипажите – посочи Долапчиева. Допълнително терминалът се дезинфекцира по няколко пъти на ден, а на гишетата за регистрация и продажба на билети, както и на изходите,  са поставени допълнителни прегради, които ограничават физическия контакт. Въведен е допълнителен пропускателен режим и на терминала се допускат само пътници и служители.

Апелът към всички пътници е да бъдат максимално подготвени и наясно с изискванията за пътуване, както у нас, така и в страната, която е крайната им дестинация. Това ще осигури безпроблемното преминаване през зоните за сигурност и ще се избегне забавянето на полетното разписание.

Пълна информация за възможността за пътуване в страните от Европа и света, както и точната степен на риск в момента, може да намерите на страницата на Министерството на външните работи на Република България. Въпроси и молба за допълнително съдействие, българските граждани могат да отправят на следните телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085;

В извънработно време: +359 2 948 24 04, +359 893 339 616, както и на имейл адрес crisis@mfa.bg.

Чужденците, на които предстои пътуване, също могат да се информират за степента на риска, необходимите документи и практични съвети за избраната от тях дестинация – ТУК.

Съставил: Йоан Колев по интервю на Дарина Христова , БНР - „Радио София“

Още от категорията

Блокадата на Орлов мост продължава

Продължават антиправителствените протести в София и страната

Протестиращите инициираха подписка с искания за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. До този момент са събрани 1400 подписа. Както всяка вечер недоволните от управлението се събраха в района на президентството и Министерския..

публикувано на 11.08.20 в 19:46

Близо две трети от българите са пушачи

Проучване на „Национална пациентска организация“ установява, че 59% от българите на възраст между 19 и 64 години са пушачи . Почти всички от анкетираните пушат цигари и много малко от тях използват бездимни тютюневи изделия или електронни цигари...

публикувано на 11.08.20 в 19:17
Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина

Новости в организацията на учебния процес в българските училища зад граница

Учениците в българските неделни училища в чужбина, изучавали изцяло в електронна среда български език и литература и история и география на България, ще получават удостоверения за завършено обучение по тези предмети, предаде БТА. Те няма да се явяват..

публикувано на 11.08.20 в 16:32