Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пампорово привлича и през лятото

Летният сезон в родопския курорт - с грижа за здравето и тонуса

6
Снимка: Красимир Мартинов, БНР

"Движи се, дишай и споделяй" е мотото на Лято`2020 в планинския курорт Пампорово. Идеята е да бъдат привлечени повече хора да се движат и спортуват в планината. През цялото лято на разположение на туристите ще бъдат различни програми за организирани пешеходни преходи, с планински водач, из най-големите природни забележителности в околностите на Пампорово. 

Сред най-атрактивните предложения е преходът от центъра на курорта до митичните Орфееви скали, разкриващи панорамна гледка към Смолянските езера, връх Снежанка и посещение на едноименната телевизионна кула. 


Друга емблематична природна забележителност, до която има организирано пътуване, е еко пътеката „Каньона на водопадите“, започваща от близкия до Пампорово град Смолян. В най-високата си точка каньонът достига до 1800 метра надморска височина, а денивелацията е около 700 метра. Пътеката е с дължина около 6 километра, а по протежението ѝ могат да се видят невероятни природни пейзажи, водни каскади, причудливи скални образувания, вековни дървета, гъста и разнообразна растителност, малки пътечки и дървени мостчета и стъпала, правещи достъпа до всяко кътче от маршрута по-лесен.


Най-новото предложение в лятната програма на Пампорово е наречено „Енергийно презареждане“ и представлява пешеходна разходка с качване до връх Мургавец (1859 м.), вторият по височина в курорта след връх Снежанка (1925м.). Това е идеалното място за енергийно презареждане на духа и тялото чрез силата на природата, твърдят организаторите. Дори научно е доказано, че движението в планината, в комбинация със свежия и чист въздух, допринасят за укрепване на имунитета и цялостното здравословно състояние на човешкия организъм.


Слизайки от върха, туристите имат възможност да посетят приключенския парк „Язовира“, където на тяхно разположение са въжена градина с девет елемента, детски тролей, фитнес на открито, кът за игри, скокове върху въздушна възглавница, семейно вело трасе, горска пътека за бягане, риболов и зони за релакс.


В средата на юли се очаква да отвори врати и "Велопарк Пампорово"- най-големият специализиран парк за планинско колоездене в България и на Балканите.

И това са само част от атракциите, подготвени за любителите на планината през лятото… 

Снимки: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30