Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българско изобретение: Робот за дезинфекция срещу Covid-19

Снимка: БАН

Подобно на своите колеги по света, и българските учени търсят различни решения, както за преодоляване на пандемията от Covid-19, така и за облекчаване на живота с нея. Едно скорошно наше изобретение има възможност да подпомогне съществено всекидневието на медиците на първа линия, осигурявайки им здравословна и чиста работна среда.

Когато избухва епидемията, учените от Института по роботика към БАН си поставят въпроса, как чрез научното знание да се окажат полезни. И им хрумва идеята да превърнат самозадвижваща се прахосмукачка в робот за дезинфекция чрез UV лъчи. Изобретението може да се използва за автоматично обеззаразяване на болнични помещения, включително и на отделения с коронавирус, а също на детски градини, училища, домове.


Ние надграждахме върху една прахосмукачка робот, тъй като трябваше да реагираме бързо в тази ситуация, разказва асистент Мартин Ралчев от Института по роботика при БАН:

"Така с познати технологични средства осъществихме нещо ново и полезно. Разглобихме прахосмукачката робот, променихме логиката и скоростта на задвижването й и добавихме сензор за сканиране и ултравиолетово лъчение. Разбира се, пред робота има някои ограничения, например не може да слиза по стълби. Но той успешно обеззаразява помещенията в ковид отделенията и може да минава под леглата на болните и по коридорите на болниците без никакъв проблем”.

Съоръжението съдържа елементи на изкуствен интелект, а чрез ключовия си компонент – излъчвател на твърдо ултравиолетово лъчение, успешно неутрализира многорезистентни и супербактерии, гъбички, спори и вируси. UV лъчите се насочват единствено към подовете на помещението, тъй като 80% от заразата с коронавирус се локализира в тях.

“Роботът обеззаразява, без да използва течни химикали и дезинфектанти, които са доста скъпи на пазара, обяснява Мартин Ралчев. Освен това не замърсява околната среда и щади хората с астма, с алергии, включително домашните любимци. Не се налага да се използват предпазни очила и да се напускат помещенията в процеса на UV обработката, тъй като се облъчват само повърхностите”.

Изобретението няма да замени напълно доброволците в болниците, които дезинфектират коридорите и другите помещения чрез пръскачки, но ще облекчи работата им. В момента роботът може да се движи четири часа без прекъсване и да обработва до 400 кв. м. площ. Предстои усъвършенстването му с нови функции – например, да пренася лекарства в инфекциозните отделения, за да няма пряк контакт между медицинския персонал и заразения пациент.
   

Роботът вече е регистриран в Патентното ведомство и в момента се търси кой да го произведе.

"Надяваме се да намерим производител с подходящ цех или завод, тъй като БАН не е в състояние да възпроизведе този робот. Ние можем само да покажем метода, по който сме изградили този прототип. Оттук нататък някой производител трябва да предяви желание, а ние ще му предоставим документацията напълно безвъзмездно. Готови сме да помогнем и в производствена среда, да отидем на място, стига да има желание роботът да се направи в продуктова серия", казва още Мартин Ралчев.

Учените възнамеряват да подарят прототипа на своя робот за дезинфекция на някоя болница. Ако се намери производител, изобретението има шансовете да навлезе в широка употреба, тъй като цената му е едва около 400 лв.

Роботът е разработка на четиричленен екип от Института по роботика заедно с Центъра за компетентност QUASAR – доц. Август Иванов, акад. Чавдар Руменин, проф. Сия Лозанова и ас. Мартин Ралчев.

Още от категорията

Актуално: Пътуванията извън България в условия на Covid-19

И през тази седмица редица държави продължават да променят режима за влизане на своя територия на граждани, идващи от България и други места, заради развитието на епидемиологичната ситуация от Covid-19. Вижте...  Швейцария отмени изискването за..

публикувано на 09.08.20 в 00:30
Орлов мост, 7 август

Антиправителствените протести навлизат във втория си месец

Протестът в София и палатковите лагери За 31-а поредна вечер протестиращите се събраха под прозорците на властта в българската столица, за да настоят отново за оставките на правителството и на главния прокурор. Към исканията им се прибавят и тези..

публикувано на 08.08.20 в 21:20
Протест №3 в Мюнхен, 6 август

Българи протестират в различни точки на света и този уикенд

Сънародниците ни зад граница и през тези два почивни дни се орагнизират за протести в различни точки от света, за да поискат оставките на българското правителство и на главния прокурор. Те се обявяват и за въвеждането на електронно гласуване...

публикувано на 08.08.20 в 11:29