Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Потръгна ли летният сезон по морето?

7
Снимка: Красимир Мартинов

Пандемията от Covid-19 се оказа безпощадна към много сектори в икономиката на България, в това число и към летния ни туризъм. Свикнали сме да поставяме месеците юли и август в „разгара“ на сезона и това наистина беше така. Досега! „Благодарение“ на корона-кризата, вече отчитаме пик, но в спада на летовници по българското Черноморие.

Репортерско наблюдение на наш екип от първите дни на юли установи, че по-големите, по-скъпите и по-елитните ни курорти, всъщност, са и най-потърпевши от корона-кризата. На много места там големи четири и петзвездни хотелски комплекси наподобяват „призрачни“ градове. И напротив - в по-малките и по-достъпните за масовия турист места, сезонът започва да набира скорост.


В най-големия български морски курорт Слънчев бряг работят едва около 40 хотела. В тях се спазват стриктно хигиенните норми, но в много случаи персоналът е повече от почиващите, свидетелства кореспондент на БНР в Бургас Даниела Костадинова. Празни шезлонги, пусти алеи, колони от таксиметрови коли чакат с часове, а понякога и с дни своите клиенти.  

„Положението е отчайващо. Няма клиенти, няма туристи, няма нищо - споделят таксиметрови шофьори. - Може би през следващите дни ще дойдат и повече чужденци, но към момента те са малко. За месец като юли това е нищо. Взели сме мерки срещу коранавируса – мием си постоянно ръцете, носим маски. И чакаме клиенти“.

Едва между 8 и 10 чартърни полета дневно се регистрират на Летище Бургас при около 50 на ден в предишни години. „Туризмът е сред отраслите, които Ковид-кризата засегна най-силно, той е и този, който най-бавно ще се възстанови“ – коментира пред БНР Константин Занков, експерт в Института за анализи и оценки в туризма.

„Виждаме големи спадове и отменени полети. Ключови държави за туризма в България и по света затвориха почти изцяло границите си за изходящ туризъм. Русия е една от тях. А тя генерира основния туристопоток, включително и към нас. Ситуацията е динамична и променяща се. Но хората не бива да спират да пътуват. Явно е, че ще живеем и в бъдеще с Ковид-реалността. Просто трябва да бъдем предпазливи към рисковете и да ги управляваме правилно. Най-важното е да спазваме дистанция, да избягваме и да не предизвикваме струпване на много хора на едно място, можем дори да не ползваме асансьора, а стълбите на хотела, задължително да носим маски и да дезинфекцираме ръцете си и повърхностите“.

Интересът на потребителите през това лято се е пренасочил към по-малко познати дестинации, към къщи за гости и малки хотели – коментира още Константин Занков. А напоследък в хит на сезона се превръщат къмпингите. По Южното Черноморие те са почти пълни – разказва Елена Димитрова от БНР-Бургас. И това е естествено, предвид уединението, което предлага тази форма на летен отдих. Над 10% повече са почиващите в сравнение с предходната година, констатира Елена Пинелова, управител на един от най-предпочитаните къмпинги у нас - „Градина“:

„Определено има дори повече клиенти през тази година. Може би, заради безопасното разстояние между къщичките. Хората се чувстват по-самостоятелни и в безопасност. Правят си барбекю, хранят се на верандата на своето бунгало. Съвсем малко са останалите свободни места за каравани“.

Сред традиционните туристи на Северното Черноморие са румънците. Пред Даниела Стойнова - Кантимиро Тулча, фен на българското крайбрежие споделя: „Много ми харесва тук. Идвам всяка година. Дойдох за четири дни. Ще бъда тук до петък. Харесва ми Черно море, климатът е много добър. И България е много хубава!“. 

По взаимствани материали

Снимки: Красимир Мартинов, къмпинг Градина

Галерия

Още от категорията

Приключения и адреналин - в основата на нов проект в Белоградчик

Развието на регионалния туризъм стои зад замисъла за откриването на приключенски център в Белоградчик. И макар да е съвсем нов, той вече разполага с богат арсенал от развлечения.  “Една седмица в най-красивото място на България не е достатъчна – един..

публикувано на 09.08.20 в 07:05

Нужно е да се популяризира културно-историческото наследство по морето

Вицепремиерът и министър на туризма Мариана Николова е разгледала в Поморие тракийска култова сграда „Хероон“ от ІІ-ІV в. , информира пресцентърът на ведомството. След като се е запознала със сградата, разположена под могилен насип в местността..

публикувано на 08.08.20 в 13:20

Село Гега и приказният „Манастир с дяволите“ в Огражден планина

Огражден планина се простира в югозападния дял на България и преминава на територията на Северна Македония, където е най-високата ѝ част. Десетилетия наред този край е бил недостъпна гранична зона, което е чудесен повод човек да опознае старите му махали..

публикувано на 06.08.20 в 07:05