Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в Германия вече получават пенсиите си директно от НОИ

Снимка: БГНЕС

От този месец Националният осигурителен институт (НОИ) започна да превежда директно българските пенсиите на 3100 души, които са заявили желание да ги получават в Германия, информира от интернет сайта си НОИ. Досега това ставаше само през компетентната институция във федералната република.

Промяната е факт, след като на 1 март т.г. влезе в сила споразумение за административно сътрудничество между социално-осигурителните служби на двете страни. С него Германското пенсионно осигуряване (ГПО) и НОИ се договориха от началото на месец юли т.г. да преминат към директно изплащане на пенсиите, без посредничеството на другата институция. Българските пенсионери в Германия вече са информирани с писмо от ГПО за промяната в начина на изплащане, твърдят от НОИ.

За да започне изплащането на пенсията директно от България, всеки гражданин трябва да изпрати в НОИ попълнена декларация за това с BIC/IBAN, заверен от банката в Германия, в която е личната им банкова сметка.

Живеещите в Германия пенсионери имат задължението да представят пред осигурителния институт и актуално удостоверение за регистрация от германската община по местоживеене, както и заверена в периода от 1 ноември до 31 декември на всяка календарна година декларация за продължаване на получаването на пенсия от България. Първият такъв документ ще бъде изискана в края на 2020 година.

Подробна информация по темата можете да намерите ТУК. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10