Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За туристите: На път в България с автомобил

Полезна информация за плащания, глоби и състояние на пътната мрежа

Снимка: vinetki.bg

Най-безопасният вариант за пътуване на къси или по-дълги разстояния във време на пандемия си остава личният автомобил. Така туристите разполагат и изцяло с времето си и не зависят от околните. На чуждите граждани, пристигащи в България, препоръчваме да спазват правилата за движение по пътищата, да съобразяват скоростта си с пътните условия и сигнализацията. На много места през лятото се правят ремонти и скоростта е ограничена, информира ни инж. Иван Досев – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ и призова за търпение.

По автомагистрала „Хемус“ наложителните ремонти ще продължат и през летните месеци – казва ремонти има на 19-ти километър при село Потоп, на лявата тръба на тунел „Витиня“, чиято рехабилитация  очакваме да приключи до края на годината. Освен това на 35 и 37 километър се намират два метални моста в много лошо състояние. В момента върху тях се извършват аварийни ремонтни дейности. За съжаление на тези 4 точки ще има затруднения с преминаването на трафика, така че молим шофьорите за повече търпение“.

По отношение на ремонтите по първокласните пътища, Досев коментира, че към момента се ремонтират няколко участъка – пътят Мездра-Ботевград и дублиращият път на автомагистрала „Тракия“ в района на Пловдив.

„Автомагистрала „Тракия“ е напълно свободна за движение. Дължината на тази отсечка е около 14 километра и се надяваме, че няма да предизвика големи затруднения за пътуващите“.

За да използвате пътната мрежа в България трябва да закупите електронна винетка за вашия автомобил, кемпер или каравана. Цената на уикенд винетката, валидна от 12:00 часа в петък до 23:59 часа в неделя, е 12 лв., седмичната струва 15 лв., а месечната - 30 лв. За три месеца ще заплатите 54 лв., а за годишна винетка - 97 лв. Електронна винетка може да бъде закупена до 30 дни преди началото на нейното действие - онлайн на следните адреси: https://www.bgtoll.bg/, https://vinetki.bg/, https://tollpass.bg/ и https://www.digitoll.bg/bg/, или чрез мобилното приложение BGTOLL. На сайта www.bgtoll.bg, освен на български, информация е достъпна на английски, немски, сръбски, руски, турски, гръцки и румънски език, а останалите сайтове са с двуезични версии – българска и английска.


Електронна винетка може да се закупи и на място – чрез 500-те терминала за самотаксуване на Граничните контролно-пропускателни пунктове, в големите бензиностанции, в клоновете на „Български пощи“ ЕАД и в касите на областните пътни управления. Важно е обаче данните на автомобила да бъдат попълнени правилно, тъй като системата не допуска корекции. Съветът ни е да проверите всичко, преди да пристъпите към плащане. При неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса и подлежите на санкции. Контролът върху пътните такси се осъществява 105 мобилни екипа и чрез 295 стационарни камери. В случай че няма необходимата винетка и бъде спрян, нарушителят заплаща компенсаторна такса на стойност 70 лв.

За да е спокойно пътуването ви в България, бъдете бдителни и не неглижирайте правилата. В случай на нарушение, подлежите на различни по размер глоби и/или отнемане на контролни точки. Така например, за висока скорост в населено място санкциите варират от 20 лв., при превишаване на скоростта с 10 км/ч., до 700 лв., когато сте карали с повече от 50 км/ч. над допустимото. Сходни са наказанията и за превишаване на скоростта извън населените места. Пълна информация за броя точки, както и за размера на глобите, ще откриете ТУК

Съставил: Йоан Колев 

Снимки: vinetki.bg, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40