Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Напрежение в София, заради прокурорска акция в президентството

Снимка: БГНЕС

Граждани се събраха тази вечер пред сградата на президентската институция в София, в подкрепа на държавния глава Румен Радев. Повод за реакцията им е влизането на специализираната прокуратура на „Дондуков“ 2 и претърсването на кабинетите на президентските секретари по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов и по сигурността и отбраната Илия Милушев.  

Протестът, който впоследствие прерасна в шествие, започна още докато течеше прокурорската акция в сградата на президентството и продължава четвърти час. Недоволните заявиха, че са се организирали чрез социалните мрежи и се обявяват в защита на демокрацията. В емоционална реч пред множеството президентът Радев заяви: „Това е битка за достойнството, за децата, за бъдещето ни, за природата ни. За свободна, модерна и европейска България. В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеем за България... Да изхвърлим мафията от прокуратурата. Не на страха! Ще си върнем България! Мутри вън!“


По-рано днес бяха арестувани и двамата съветници на президента Пламен Узунов и Илия Милушев, както и бизнесменът Пламен Бобоков.  

Илия Милушев, съветник по сигурността на президента, е задържан за 24 часа. Арестуван е и М.К. – бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“. Първоначално Милушев е разпитан като свидетел. След открити в телефона и в кабинета му нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване” документи, съдържащи информация, представляваща държавна тайна, наблюдаващите прокурори ще преценят дали да предявят обвинения и дали да поискат мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица - с инициали П.В. и А.З. Те са привлечени като обвиняеми с мерки за неотклонение „домашен арест“. 

Пламен Узунов, секретар по правни въпроси и антикорупция на президента също е арестуван за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние. Той е обвинен в „сговор“ с бизнесмена Бобоков.

Самият Пламен Бобоков също беше задържан за 24 часа по разследване за търговия с влияние. Обвинението е повдигнато заради кореспонденцията със SMS-и между него и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. От съобщенията им се разбира, че бизнесменът е лобирал за назначения на посланици в Алжир и Нигерия. Искал е и различни други услуги от Узунов. Разговорите между тях са намерени в телефона на Бобоков, който беше пуснат на свобода срещу рекордно висока гаранция от 500 000 евро. Пламен Бобоков е разследван и по друго производство заедно със своя брат Атанас Бобоков и бившия заместник-министър на екологията за незаконен внос и износ на отпадъци. 


Още от категорията

Протест №3 в Мюнхен, 6 август

Българи ще протестират в десет държави през уикенда

Сънародниците ни зад граница и през тези почивни дни ще излязат на масови протести, за да поискат оставките на правителството и на главния прокурор, както и въвеждането на електронно гласуване. Демонстрации ще се проведат в 24 града в десет страни, научи..

публикувано на 08.08.20 в 11:29

Яростни пожари се разгоряха в няколко общини

Бедствено положение е обявено в общините Хасково, Димитровград, Харманли и Тополовград заради избухналите в тях пожари. Пламъците обхващат десетки декари горски масиви и селскостопански площи. Вчера са се разгорели 247 пожара, а пожарникарите са участвали..

публикувано на 08.08.20 в 10:16

Палатките на протеста се завърнаха по местата си

Протестиращите отново издигнаха палатковите си лагери, след като полицията в среднощна акция на 7 август разруши барикадите и арестува 12 души. Затворени са трите възлови столични кръстовища – на “Орлов мост”, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и в..

публикувано на 08.08.20 в 08:40