Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението в центъра на София ескалира

До сблъсъци между привърженици и противници на правителството и на президента Румен Радев се стигна около 20:30 ч. по време на двата паралелни протеста пред президентството и пред Министерския съвет. Бързата реакция на силите за сигурност предотврати събирането на двата лъча от протестиращи. Няколко души обаче са арестувани.

Към 20:50 ч. демонстранти се отправиха в шествие към Орлов мост, а час по-късно се върнаха отново в пространството между Министерския съвет и Президентството, където към 22:30 часа протестиращи продължават да скандират за оставка на кабинета.

Междувременно, управляващите от ГЕРБ излязоха с изявление, в което призоваха президента Румен Радев и политическите фигури, застанали на негова страна в протестните акции, да поемат политическата отговорност за „вандалските действия“ и погрома над автобусите, с които е трябвало да се приберат симпатизантите и членовете на партията.

В ответна реакция от Президентството заявиха, че „управляващите дължат отговор на целия народ за вихрещата се корупция и проваленото си управление“ и призоваха гражданите в никакъв случай да не проявяват агресия.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50