Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В парк "Росенец" - сблъсъци с полицията, арестуван политик и полицейска оставка

Снимка: Радио Бургас/Митко Иванов

Граждани се събраха на организирано плажуване край бургаския плаж "Росенец", намиращ се до луксозната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Над 5000 симпатизанти на движението пък се струпаха пред оградата на палата в подкрепа на бившия политически лидер.

Групата, дошла на плаж по инициатива на ПП „Да, България”, няколко часа не беше допускана до крайбрежната територия и беше блокирана от  полицейски кордон. В резултат се стигна до напрежение и сблъсъци с полицията. Активистът на “Да, България” Иво Мирчев беше арестуван, а няколко служители на реда пострадаха. Кметът на Бургас Димитър Николов окачестви като “грешка” недопускането на протестиращите и в крайна сметка те успяха да стигнат до плажа.

Междувременно, по настояване на премиера Бойко Борисов, директорът на полицията в Бургас Радослав Сотиров подаде оставка. Пред БНР-Бургас комисарят заяви, че поема отговорността за сблъсъците в парк "Росенец". Той каза също така, че е получил „уведомление” за провеждането на акции и от ДПС, и от "Да, България" за един и същи ден, както и че двете протестиращи групи в момента са разделени на 50 метра, за да не се нарушава обществения ред. "Аз не искам нито едните да огранича да ходят на плаж, нито другите. А защо точно днес са решили да го правят, не мога да отговоря", добави вече бившият директор.

Насред разгорещената обстановка, почетният председател на ДПС Ахмед Доган и съпартиецът му и депутат Делян Пеевски решиха доброволно да се откажат от услугите на Националната служба за охрана, която досега се грижеше за сигурността им. По този повод премиерът Бойко Борисов призова главния секретар на МВР и председателя на ДАНС да гласуват „за“ свалянето на охраната на двамата.

Още от категорията

Актуално: Пътуванията извън България в условия на Covid-19

И през тази седмица редица държави продължават да променят режима за влизане на своя територия на граждани, идващи от България и други места, заради развитието на епидемиологичната ситуация от Covid-19. Вижте...  Швейцария отмени изискването за..

публикувано на 09.08.20 в 00:30
Орлов мост, 7 август

Антиправителствените протести навлизат във втория си месец

Протестът в София и палатковите лагери За 31-а поредна вечер протестиращите се събраха под прозорците на властта в българската столица, за да настоят отново за оставките на правителството и на главния прокурор. Към исканията им се прибавят и тези..

публикувано на 08.08.20 в 21:20
Протест №3 в Мюнхен, 6 август

Българи протестират в различни точки на света и този уикенд

Сънародниците ни зад граница и през тези два почивни дни се орагнизират за протести в различни точки от света, за да поискат оставките на българското правителство и на главния прокурор. Те се обявяват и за въвеждането на електронно гласуване...

публикувано на 08.08.20 в 11:29