Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пандемията преориентира туристите към алтернативни форми на почивка

4
Римската вила Армира
Снимка: bulgariatravel.org

За мнозина български и чуждестранни туристи традиционната лятна ваканция на море до голяма степен беше осуетена от пандемията с Covid-19. В резултат - почиващите по българското Черноморие са много по-малко от капацитета на курортите ни. Наблюдава се обаче по-силно търсене на почивки във вилни селища и къщи за гости на места без струпване на много хора. Ето защо редица експерти в туризма заговориха, че би следвало да се възползваме от тази тенденция и да насочим вниманието към по-малко разпространените видове туризъм.

Една от тези все още недостатъчно разработени „златни мини“ е културният туризъм. Той е с потенциал да осигури, както почти целогодишна заетост, така и да разнообрази предлагането на масовия летен и зимен отдих. Освен това, културният туризъм привлича хора с високи доходи и по-широки интереси, за които да се завърнеш обогатен и с нови познания от почивка е нещо много ценно и зареждащо. А богатството от над 40 000 културни паметника от различни исторически епохи, с което България разполага, чертае добри перспективи. Седем от тези паметници - Боянската църква, Мадарският конник, Казанлъшката гробница, Ивановските скални манастири, Старият Несебър, Рилският манастир и Свещарската гробница, са част от списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Рилският манастирНаскоро Европейската комисия представи нова онлайн платформа за безопасно възобновяване на туризма - Re-open EU. За да помогне на хората да планират своето пътуване, тя предоставя актуална информация за границите, транспорта, ограниченията за пътуване, мерките за обществено здраве и безопасност и друга полезна информация.

Едновременно с това Комисията стартира и кампания в подкрепа на културата и културния туризъм под наслов „Културата на Европа е близо до вас“. Чрез представяне на туристически продукти, базирани на културата и културно-историческото наследство, се цели съживяването на местния туризъм и местните икономики.

Доколко ситуацията с пандемията и подетите инициативи ще повлияят за развитието на сектора на културния туризъм у нас, предстои да разберем. Но като част от по-дългосрочната европейската политика, по различни оперативни програми на страната ни са отпускани средства за реставрация и социализация на обекти на културния туризъм. Благодарение на тях нов живот за туризъм заживяха старата българска столица Плиска, раннохристиянската базилика Червената църква край Перущица, Античният културно-комуникационен комплекс „Сердика“ в София, историческият резерват „Трапезица” във Велико Търново, „Кръстатата казарма” във Видин, Римската вила „Армира“ край Ивайловград, Кремиковският манастир до София, Археологическия комплекс „Перперикон”, и много други, които също очакват да бъдат открити от български и чуждестранни гости.

Червената църква край ПерущицаСнимки: Иван Иванов, БГНЕС, ЕС, Pixabay, bulgariatravel.org

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15