Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК финансира обновяването на европейската жп мрежа

Снимка: slo-zeleznice.si

България получава над 30 млн. евро по Механизма за свързване на Европа, се казва в съобщение на Европейската комисия (ЕК). С тях ще се финансират 5 железопътни проекта. 

Най-много средства - 12,2 млн. евро, са предвидени за модернизацията на електрическите подстанции във Враца и Перник. 8,9 млн. евро се отпускат за проучване удвояването на жп трасето Пловдив – Свиленград – границата с Турция, а 1,5 млн. евро - за проучвания и проектиране модернизацията на жп линията Мездра – Медковец, водеща към Дунав мост-2 при Видин. 2,4 млн. евро отиват за проекта за модернизиране на трасето от Драгоман до границата със Сърбия, 1,7 млн. евро се насочват за линията към пристанище Бургас. 

Европейският съюз подкрепя икономическото възстановяване във всички държави членки, като инвестира почти 2,2 млрд. евро в 140 възлови транспортни проекта - информират от ЕК. Тези проекти трябва да подпомогнат изграждането на липсващи транспортни връзки по целия континент. Освен това те ще направи устойчив този транспорт и ще създадат нови работни места. 

Приоритет за финансира по Механизма за свързване на Европа - схемата на ЕС за предоставяне на безвъзмездни средства в подкрепа на транспортната инфраструктура, се дава на проектите за засилване на железопътната мрежа, в т.ч. - на трансграничните връзки и връзките с пристанища и летища. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00
Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05