Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Света Марина - покровителката на водите

Снимка: БГНЕС

На 17 юли православните християни почитат паметта на Света великомъченица Марина. В българските народни вярвания, светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. 
В този ден, според народната традиция, се пали жив огън, който се прескача за здраве. 
В деня на Света Марина своя празник отбелязва черноморският град Созопол. Светицата се счита за покровителка на водите и закрилница на града. 
Имен ден днес имат Марин, Марина, Маринела

Почитта към Света Марина е част от живота и традициите във варненското село Ботево. Да си припомним защо - ТУК

Още от категорията

Носии от колекцията на царица Йоанна - за първи път пред публика

След безспорния успех на първия проект „Art4Diplomacy“ („Изкуство за дипломация“) талантливата художничка Петя Илиева отново представя богатството и красотата на различните народи и култури . Събитието е на 25 септември в двореца „Врана“..

публикувано на 25.09.20 в 05:15

„Бела съм, бела, юначе“ – стари женски тайни за красота

Нашите баби са познавали много добре благотворните свойства на билките и плодовете, на цветята и етеричните масла върху човешкия организъм. Именно от тези стари рецептурници за здраве и красота някои от съвременните ни козметични компании черпят..

публикувано на 19.09.20 в 15:25

Предания и поверия на Кръстовден

На 14 септември Българската православна църква отбелязва един от големите празници в своя календар – Кръстовден. Това е единият от четирите дни в годината, когато миряните могат да се поклонят пред Христовия кръст. Останалите са в третата неделя от..

публикувано на 14.09.20 в 00:35