Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на пророк Илия – най-почитания старозаветен светец у нас

На 20 юли православието почита Св. пророк Илия

Тетевенски манастир „Св. пророк Илия”
Снимка: БГНЕС-архив

Роден през Х в. пр. Хр., потомък на Аарон, той бил „въздържан в храна, скромен в облекло и строг към себе си и другите“. Житието му е изпълнено с чудеса, започнали още в ранна възраст. Предание разказва, че баща му имал видение, в което благообразни мъже беседвали с детето Илия, повивали го с огън и го кърмели с огнен пламък. Свещениците разтълкували видението така: „На детето ще почива Божията благодат; словото му ще бъде като огън, силно и действено; животът му – угоден Богу; и ще съди той Израиля с меч и огън. Името Илия значи крепост Господня.“

Борил се срещу идолопоклонничеството и избиването на пророците, в което най-яростни били цар Ахав и жена му, пророкът отишъл при царя и му казал: „Заради греховете ти от днес няма да има дъжд, ни роса, докато не помоля Господа за това!“ И „заключил“ небето за три години и шест месеца. Ахав искал да убие Илия, но Господ казал на своя пророк да се скрие при поток, близо до р. Йордан и изпратил врани, които му носели храна..

На входа на църквата „Свети Илия” в с. Селище, Благоевградско, строена преди 150 години, пророкът е изобразен с меч в дясната ръка и свитък в лявата

Последното чудо в житието на Св. пророк Илия е неговото напускане на този свят – единствен сред Божиите избраници. Когато настъпил денят, той бил със своя ученик св. пророк Елисей. Появила се огнена колесница, водена от огнени коне, в която светият пророк бил прибран и така се възнесъл на небето. За св. пророк Илия е писано в Стария и Новия завет, в Талмуда и Корана. У нас има много църкви на неговото име.

Народният празник Илинден е свързан с представата, че светецът е повелител на летните гръмотевици и трескавици“. 

С кои езически божества го свързвали някога, какви поверия и легенди пази българският фолклор за светеца, можете да научите ТУК.


Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56