Българска винарна за първи път в Топ 50 на световните винени дестинации

Снимка: БГНЕС

Винарска изба от Мелник попадна в класацията World’s Best Vineyards за 2020 година, нареждайки се на 39-а позиция сред най-добрите винени дестинации в света. Класацията се изготвя от World’s Best Vineyards Academy, в която членуват повече от 500 специалисти в областта на виното и винения туризъм.

„Наградата е резултат от дългогодишните ни усилия да развиваме този вид туризъм в региона на Мелник, Сандански и Петрич", казва Милица Зикатанова, чието семейство управлява винарската изба и допълва: 

"Нашето сътрудничество с винените и туристическите обекти в района доведе до създаване на Мелнишките винени маршрути, които са не просто туристическа карта, a виждането ни за обединена винена дестинация.“ 

Българската винарна предлага всекидневни винени турове и дегустации, представя традиционни местни сортове, организира ежегодни събития, уъркшопи и други, допринасящи за популяризирането на винения туризъм в региона и страната.  

Номинациите и гласуването за World’s Best Vineyards са тайни до самото им обявяване. Критериите са комплексни и включват цялостното туристическо изживяване – виното, лозята, винения тур и дегустацията, лозарските и винарски практики и традиции, историята на бранда и хората зад него, връзката с природата, гостоприемството на екипа и репутацията на винарната.

Сред наградените са и световноизвестни имена на производители от най-популярните винени дестинации като Бордо, Напа Валей, Тоскана, Стеленбош, Нова Зеландия, Чили и Аржентина. 


Още от категорията

Балчик привлича гости от страната и чужбина с богата културна програма

Редица изложби, форуми, пленери, филмов, музикален и пясъчен фестивал са част от събитията, които ще се състоят до края на месец август в Балчик. Богатата културна програма започна още в началото на януари, като до края на месеца може да..

публикувано на 15.01.22 в 10:35

Британското посолство провери на място мерките за сигурност в Банско

Банско е сред топ дестинациите, които британците избират за своята зимна почивка, каза британският посланик в България Роб Диксън. Дипломатът се срещна с общинското ръководство на курортния град, представители на областната полиция и здравните..

публикувано на 13.01.22 в 13:00
Снимка: Великотърновски университет

Студенти от Велико Търново показват България във фотопътеводител чрез свои лични спомени

Студенти от специалност „Туризъм“ към Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“ представиха второто издание на фотопътеводител „Опознай България с нас“. Той включва добре познати или пък съвсем нови туристически обекти и места от България...

публикувано на 09.01.22 в 10:05
Подкасти от БНР