Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде и какви ограничения за българи са въведени заради Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поради нарастването на случаите на Covid-19 у нас, няколко държави въведоха различни ограничения в предходните 7 дена.

Литва забрани влизането на своя територия на български и чуждестранни граждани, пристигащи от България, а литовците, които се завръщат от България в Литва, подлежат на 14-дневна изолация, информира Ситуационният център на Министерството на външните работи. В забранителния списък на Литва се поставят онези държави, в които броят на заразените надвишава прага от 25 нови случая на 100 000 души население за 14-дневен период.

От 16 юли Латвия въведе режим на регистрация на всички чужденци, влизащи в страната. Режимът засяга ползващите международен пътнически транспорт (въздушен, морски, автобусен). Пристигащите в страната чужденци попълват регистрационна форма на хартия, а до 2-3 седмици се предвижда да заработи и система за онлайн регистрация чрез попълване на електронни форми. Идващите от България се поставят под задължителна карантина в Латвия, тъй като индексът на заболеваемост от Covid-19 в страната надвишава 15 души на 100 000 население, припомня МВнР.

От 16 юли и нидерландските власти въведоха ограничения за българи. Това е т.нар. силно препоръчителна 14-дневна карантина в домашни условия. Освен това, Нидерландия не се препоръчва пътувания до България с цел туризъм, предвид влошаващата се епидемиологична обстановка в страната по отношение на Covid-19.

Австрия забрани полети от България да кацат на нейна територия. Във връзка с мерките на австрийската държава против разпространението на коронавируса, с наредба на федералния министър по социалните въпроси, здравето, грижата и защита на потребителите, влязла в сила от 16 юли, България беше добавена към списъка от държави, за полети от които е наложена забрана за кацане на австрийска територия. Понастоящем забраната е в сила до 31 юли 2020 г.

Нови мерки за влизане на територията на Унгария бяха въведени от 15 юли. В зависимост от епидемиологичната обстановка, свързана с Covid-19, държавите се класифицират на „червени“, „жълти“ и „зелени“. България беше поставена в списъка с „жълти“ страни от ЕС. Това означава, че на гражданите от тези държави ще бъде извършвана здравна проверка на границата и те ще бъдат поставени под 14-дневна карантина, освен ако не представят два последователни отрицателни коронавирусни теста, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни. Карантината им ще може да бъде прекратена след единичен отрицателен тест за коронавирус. На чуждестранните граждани, пристигащи от „червени“ страни, влизането на територията на Унгария е забранено. 

От 15 юли в Норвегия влязоха в сила облекчения в режима за пътуване, но те не се отнасят за България, която попада в т.нар. „червен списък“, т.е. на страните, до които норвежкото Министерство на външните работи все още съветва да не се пътува. Всички, влизащи на територията на Норвегия от страни в „червения списък“, се поставят под домашна карантина за 10 дни. Подробности за условията – ТУК

От 15 юли в Босна и Херцеговина се разрешава влизането на пътуващи от държава член на ЕС, при условие, че пред граничните власти бъде представено удостоверение за отрицателен тест за Covid-19, извършен през последните 48 часа преди влизането им. Същите условия се прилагат и за всички граждани, притежаващи многократна шенгенска виза. 

От 15 юли Руската федерация отмени задължителната двуседмична изолация за пристигащите в страната. На чужденците обаче се изисква документ на руски или на английски език с отрицателен тест за коронавирус, извършен в рамките на три дни преди пристигането им в Русия. В случай, че пристигащите не представят такъв документ, е необходимо в срок до три дни да бъдат подложени на тест на руска територия.

Руските власти започнаха и постепенното премахване на ограниченията за полети в чужбина, а самолетното движение се възобновява със страни, чиято честота на Covid-19 е не повече от 40 случая на сто хиляди души. Средно дневното увеличение на броя на заразените хора и степента на разпространение на болестта в съответната държава не трябва да надвишава един процент.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09