Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

11 ден на протести срещу управлението

Българи в чужбина също демонстрират в подкрепа на сънародниците си

4
Снимка: Румен Сарандев

За оставка на правителството и на главния прокурор се обявиха за 11 пореден ден недоволни от управлението на страната граждани. Въпреки дъжда, броят на протестиращите достигна няколко хиляди към 20:00 часа, а след това мнозина си тръгнаха, съобщават репортерите на БНР Поли Начева и Мария Костова.  

На много места в страната също имаше протести. Обобщение на днешния ден на антиправителствени протести, вижте ТУК. 

В подкрепа на антиправителствените искания в София се обявиха десетки българи в Нюрнберг и в Мюнхен. Те се организират в социалните мрежи и изразяват желанието си за промяна пред българските дипломатически представителства.


"Искаме това да бъде нашият малък знак, че хората по улиците и по площадите в България не са сами. Българите зад граница държим да има избирателен район, в който ние да избираме наши депутати, както и обещаваното от всички политически партии електронно гласуване. Искаме  България да ни даде този шанс един ден да се върнем, за да променяме нещата към по-добро" – каза в интервю за БНР Мирослав Тодоров, който живее в Мюнхен.

В Нюрнберг българи също протестираха с искания за закон и правов ред, които важат за всекиго, за изкореняване на порочните практики и модели в управлението на институциите, за граждански диалог за реални решения между българите зад граница и държавните органи, както и за честни избори при нова система, осигуряваща гласуване по електронен и пощенски път. „С вас сме! За незабавна оставка. Нови парламентарни избори. За да се върнем в България“ – е мотото на протеста, каза пред Радио България Габриела Бенчева, организатор на недоволството в Нюрнберг. 


По-рано днес, проф. Велислав Минеков, един от организаторите на антиправителствения протест в София, заяви за БНР, че гражданите са тези, които трябва да променят системата. По думите му този парламент е напълно ненужен, а вотът на недоверие, внесен от БСП - безсмислен. Затова трябва да има нов парламент, нови избори, но честни. Според проф. Минеков е нужно и дистанционно гласуване, гласуване по пощата или машинно гласуване. Управляващите се страхуват от това, защото само тогава вотът не може да бъде контролиран, категоричен е Минеков. 

Изборите не трябва да се провеждат по-рано от пролетта на следващата година, защото идните месеци ще са с висока икономическа и социална цена за цялото общество. Такива са аргументите на управляващото мнозинство, които депутът от ГЕРБ Тома Биков изтъкна пред БНР. По думите му, без парламент не може да се гласува нито една икономическа или социална мярка в настоящата криза заради коронавируса. Според Биков, служебното правителство ще е "вземане на властта по нелегитимен път", а "президентът е част от опита да се предизвика политическа криза". Освен това в момент, когато парите от еврофондовете за възстановяване трябва да влязат в българската икономика, служебният кабинет ще трябва да се ориентира в ситуацията, отбеляза Биков.

Галерия

Още от категорията

Експерти срещат младежи в платформа за „изграждане на бъдеще“

Хибридната конференция Future Makers 2020 събра на едно място идеите на млади хора, намерили начин да направят първите крачки от своето кариерно развитие. Над 800 души се регистрираха за участие в програмата, която продължава до 15 декември със..

публикувано на 29.11.20 в 06:05

Полицаите излизат на национален протест

За днешния неделен ден полицаите обявиха пореден национален протест, който ще се проведе пред сградата на Народното събрание, предаде репортерът ни Николай Христов. Недоволството на униформените е породено от това, че правителството предложи да им..

публикувано на 29.11.20 в 05:05

Проектът за панорамна площадка на Витоша е сред фаворитите на софиянци

Проектът на Природен парк „Витоша“ за панорамна площадка в местността Копитото в планината до София – Витоша, е един от 38-те проекта, които се борят за финансиране от Столична община по инициативата „ София избира “. Жителите на столицата заявяват..

публикувано на 29.11.20 в 04:25