Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в България ще бъдат поставени сателитни предаватели на малки кресливи орли

Снимка: Българското дружество за защита на птиците

В края на седмицата млади кресливи орли от няколко гнезда в страната ще бъдат маркирани със сателитни предаватели, съобщава Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. Предавателите ще бъдат поставени на гърба на птиците и по никакъв начин няма да нарушават нормалното им движение и ежедневни дейности. За два размножителни сезона ще бъдат маркирани 10 малки кресливи орела, което е представителна извадка за вида в страната. Маркираните птици ще са от гнезда извън защитените зони от "Натура 2000" в България. А за да бъдат идентифицирани по-лесно на терен, ще им бъдат поставени цветни пръстени, които да дават допълнителна информация при прекъсване на връзката с предавателя. Проследяването със сателитната телеметрия ще послужи и за идентифицирането на заплахите и причините за смъртност при птиците по време на миграция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обстановката в Елин Пелин се нормализира, отмениха евакуацията

Към този момент обстановката в община Елин Пелин, където преди ден се взривиха складове за фойерверки и пиротехника, е овладяна, съобщи пресцентърът на Общината. Отменено е частичното евакуиране и гражданите могат да се приберат в домовете си...

публикувано на 26.07.24 в 18:08
Доц. Гранберг

В Швеция се преподава бакалавърска и магистърска програма по старобългаристика

Гьотеборгският университет е може би единственият в света, в който класическият старобългарски език е самостоятелна специалност. Това пишат от в-к "Аз-буки" в новия си брой. Класическият старобългарски език не се изучава нито в рамките на българската..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Конституционният съд отмени съдебната реформа и запази новия служебен кабинет

Конституционният съд обяви за противоконституционни и невалидни повечето от промените в Конституцията, гласувани от 49-тото Народното събрание в края на 2023 г. Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 депутати. Магистратите отменят..

публикувано на 26.07.24 в 15:50