Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Парламентът гласува промените в кабинета "Борисов 3"

| обновено на 24.07.20 в 13:02
Снимка: БТА

Парламентът освободи от длъжност министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, министъра на икономиката Емил Караниколов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на туризма Николина Ангелкова. Техните ресори се поемат от Кирил Ананиев, който става финансов министър, гл. комисар Христо Терзийски се закле като вътрешен министър, Лъчезар Борисов стана министър на икономиката, проф. Костадин Ангелов пое здравеопазването, а вицепремиерът Марияна Николова министерството на туризма. За промените гласуваха 116 народни представители. Против бяха 89 депутати, нямаше въздържали се. Процедурата премина в бурна атмосфера в пленарна зала. Опозицията от БСП скандираше оставка и изрази своето недолство от отсъствието на премиера Бойко Борисов, както и на освободените министри. "Правителството е източник на кризи. Самите управляващи са нестабилност. Сменят министри при съмнения за корупция, за да спасят корупцията", заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов изтъкна, че ръководителите на антиправителствените протести искат едно бъдещо служебно правителство да спре изграждането на АЕЦ „Белене“ и газопровода „Балкански поток“. Парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ излезе с декларация в която заявява, че президентът Румен Радев руши демокрацията и чрез разпускане на парламента и промени в конституцията иска да въведе президентска република.

Президентът Румен Радев определи равителствените промени като опит за печелене на време. Според него е необходимо прозрачно, отчетно и отговорно управление, което да не обслужва бизнес кръгове, а интересите на хората, да върши смислени реформи, които да модернизират страната, приближавайки я до Европа. "Изходът е един, подчертавам го пак – оставка на правителството, на главния прокурор и предсрочни избори", каза Радев пред журналисти във Велико Търново. Държавният глава е в старата българска столица за присвояването на първо офицерско звание на курсантите от 142-ри випуск "Добруджански" на Националния военен университет "Васил Левски".

Още от категорията

В ЦИК спорят за вота на 11 юли в Молдова

В Централната избирателна комисия – ЦИК е разгледан сигнал от секционната избирателна комисия в молдовския град Чадър-Лунг за нарушаване тайната на вота. Стигнало се е до спор между комисарите, дали е имало купуване на гласове в бившата съветска..

публикувано на 29.07.21 в 10:08
Иван Гешев

НС решава дали да изслуша главния прокурор

Главният прокурор Иван Гешев да бъде изслушан от депутатите, за да разясни работата на Бюрото за защита на свидетелите, осъществявало личната му охрана. Такъв проект на решение по предложение на „Демократична България” ще бъде обсъден на днешното..

публикувано на 29.07.21 в 06:05
Мая Манолова

Новата Комисия по ревизия на управлението заседава за първи път

За днес е свикано първото заседание на Комисията по ревизия на управлението от нейния председател Мая Манолова. Предстои да бъдат приети правилата за работа. В програмата за проверки, които ще трябва да извърши Комисията по ревизия на управлението,..

публикувано на 28.07.21 в 06:25