Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Времето в България – порои, наводнения и локални пожари

| обновено на 26.07.20 в 20:13
Снимка: БТА

Неустойчиво остава времето в западната половина от страната, според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

След проливния дъжд на 25 юли вечерта в София, екипите на общинската дирекция "Аварийна помощ и превенция" са реагирали на 36 сигнала за завирявания, паднали клони и дървета, съобщи пресцентърът на Столична община. Работата на терен и обходите продължават. Нивата на всички реки и язовире на територията на Столична община се следят.

В Северозападна България и в Пловдив също се изляха поройни дъждове, в някои райони паднаха и градушки. Прогноза за опасни явления има и за днес.

През следващите часове над западната половина от страната ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури, информира НИМХ. На отделни места валежите ще са интензивни и със значителни количества. През нощта срещу понеделник явленията ще затихват, облачността ще се разкъсва. Максималните температури ще бъдат между 29 и 34 градуса, по-ниски в северозападните райони - 23-26 градуса.

Междувременно, армията се включи в потушаването на пожара край старозагорското село Дълбоки, информира БГНЕС. Пожарът е избухнал на 25 юли в труднодостъпна местност над селото и бързо е обхванал гористия район. В потушаването му са се включили пожарникари, доброволци и служители на горското стопанство, а рано сутринта на помощ са им се притекли 24 военослужещи от Втора механизирана бригада. В следобедните часове, пожарът е овладян, молим се за дъжд - каза пред Радио Стара Загора кметът Бальо Иванов. 

За голям пожар е край тополовградското село Светлина, съобщи кореспондентът на БНР в Хасково Дора Атанасова. Първоначално са се запалили сухи треви, след което пожарът се е разраснал и е обхванал около 300 декара борова гора. На място са били изпратени пет противопожарни екипа.Червен индекс за екстремална опасност от пожари е обявен в част от общините в област Хасково. Забранено е паленето на открит огън.

Съставили: Красимир Мартинов, Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00