Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социално-икономическите мерки за Covid кризата са за над 2 млрд. лева

Удължават с още един месец извънредната епидемична обстановка

Снимка: БГНЕС
След заседание на съвета на управляващата коалиция, премиерът Бойко Борисов обяви пакет от финансови помощи за засегнатите от кризата заради пандемията от Covid-19. Пакетът с обща стойност над 2 млрд. лева ще обхване пенсионери, безработни, медици и бизнеса. С 30% ще се увеличи заплащането на органите, натоварени със справянето с пандемията. Това са структурите на Министерство на здравеопазването, Министерството на труда, МВР, НЗОК, НОИ и др. Увеличава се и ставката за нощен и извънреден труд на служителите от първа линия.

Допълнителна финансова подкрепа от държавата ще получат училищното и детското здравеопазване, домовете за възрастни и хора с увреждания. Увеличава се и субсидията за болниците.

За пенсионерите е предвидена еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред с по 50 лв. Минималното  парично обезщетение за безработица ще нарасне от 9 лева на 12 лв., а срокът за изплащането му ще бъде увеличен с три месеца.

В пакета не са забравени и творците на свободна практика, за които ще бъдат заделени малко под 15 млн. лева.

Икономическите мерки предвиждат средства за стимулиране на местни и чужди инвеститори, подкрепа на туроператорите и насърчаване на вътрешния туризъм.

За набелязания пакет от социални мерки се предлагат 1 млрд. 163 млн. лева, а за икономическите мерки - 731 млн. лева.

Средствата ще бъдат осигурени от фискалния резерв  и няма да се тегли заем засега, каза премиерът. Пакетът влиза в сила от 1 август 2020 г.
Борисов допълни, че извънредната епидемична обстановка ще се удължи с още един месец.

Още за социално-икономическите мерки чуйте ТУК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38