Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Гърция ще привличат IT-инвестиции към Балканите

За акцентите в разговорите на Екатерина Захариева в Атина

Снимка: AП/БТА

В Атина българският външен министър Екатерина Захариева изрази подкрепа за Гърция и Кипър и потвърди позицията на София, че суверенните права на всички държави в ЕС трябва да бъдат спазвани в съответствие с международното право. Тя изрази надежда за прекратяване на напрежението между Турция и Гърция и призова споровете да се решават в добросъседски дух, а не с едностранни действия. Заедно с гръцкия си колега Никос Дендиас, Захариева изрази дълбоко съжаление от промяната в статута на храма „Св. София“ в Истанбул. 

В разговорите на българския вицепремиер в гръцката столица бяха засегнати и въпросите, свързани с европейската интеграция на Западните Балкани.

В разговорите си двамата външни министри засегнаха целия спектър на двустранните отношения, включително строителството на газовия интерконектор. Договорено беше икономически екипи да работят заедно за привличане на високотехнологични инвестиции в региона, и по-специално в автомобилостроенето. 

Повдигнат беше и въпросът за облекчаване на движението между двете държави в условията на коронавируса и по-бързото възобновяване на работата на гръцките гранични пунктове с България. Тема на разговор беше и по-бързото завършване от гръцка страна на граничния пункт „Рудозем-Ксанти“, който се очаква да допринесе и за икономическото развитие от двете страни на границата.

По данни на външното ни министерство, Гърция е сред най-важните търговски партньори на България. През 2019 г. двустранният стокообмен възлиза на 3,5 млрд. евро, като бележи 8,3% ръст. Износът ни към Гърция се е увеличил с 6,5% и е в размер на 2 млрд. евро. Вносът е нараснал с 10,7% и е в размер на 1,5 млрд. евро. Салдото е положително (461 млн. евро).

Настоящото посещение на министър Екатерина Захариева в Атина е по повод 140-ата годишнина от установяването дипломатическите отношения между България и Гърция. Това е и първата ѝ задгранична визита след възобновяване на физическите дипломатически контакти след първия етап на кризата с коронавируса, уточняват от МВнР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45