Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператори настояват за спешни мерки в подкрепа на дейността им

| обновено на 28.07.20 в 12:17
Снимка: БГНЕС

С плакати "SOS туризъм - искаме да работим" туроператори се събраха на протест пред Министерския съвет в София. Те искат среща с премиера Бойко Борисов, на която да обсъдят как да бъде подпомогнат бизнесът им. Протестиращите настояват за незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безвъзмездна помощ за най-засегнатите в бранша - осъществяващите изходящ туризъм и екскурзоводите. Недоволните  посочват, че от началото на пандемията през март нямат работа и някои от тях са на ръба на оцеляването. Според тях, усилията на държавата в този бранш са насочени единствено към входящия туризъм. 

По-рано днес, в интервю за БНТ, новият министър на туризма Марияна Николова посочи, че България ще привлича туристи и чрез дипломатически контакти. По думите ѝ в момента 38 000 души се възползват от ваучерната система в подкрепа на туризма. Обсъжда се и възможност мярката да бъде разширена с държавния бюджет за следващата година. "Още от първия ден заявих, че ще работя в подкрепа на бизнеса, в диалог и търсене на конкретни решения", заяви тя и добави, че в министерството разчитат броят на туристите да нарасне през август. Една от новите мерки е да бъде внесено предложение в НС за 9% ДДС за туроператорите и случайните превози. Николова подчерта, че България трябва да се възприема като дестинация за целогодишен туризъм и допълни, че планира разговори по темата с посланиците на редица държави у нас. Акцент ще бъде поставен на туристите от Русия и Великобритания, за които България е предпочитана дестинация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35