Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

117 години от Илинденско-Преображенското въстание

Снимка: ilinden.bg

С различни инициативи България ще почете подвига и саможертвата на героите от Илинденско-Преображенската епопея.

Традиционният събор в местността "Попови ливади" край Гоце Делчев през тази година няма да се състои, поради усложнената епидемична обстановка в страната. Ще има само официално възпоменание, от 11.30 часа, пред паметника на Гоце Делчев, информира БТА. 

С панихида за героите, загинали за свободата на България, ще започне честването на 117-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в Благоевград. От 17.30 часа ще бъдат положени и цветя на мемориала "Делчевия род" в двора на църквата "Въведение Богородично". Програмата включва още изложба в историческия музей и шествие в памет на загиналите въстаници. Предвиден е и концерт на ансамбъл "Пирин" от 20:00 часа на площад "Георги Измирлиев".

В храма  "Св.Николай Чудотворец" в Сливен от 12:00 часа ще бъде отслужена панихида в памет на сливенския офицер и воевода Георги Папанчев, загинал по време на въстанието, както и официална церемония за годишнината. 

Историята...
На 2 август 1903 година избухва Илинденско-Преображенското въстание, считано за върхова точка в национално-освободителното движение на българите в Македония и Одринско.То е плод на непримиримостта на българския народ спрямо решенията на Берлинския конгрес от 1878 г., когато Великите сили определят тези две области да останат извън пределите на освободената от петвековно османско владичество България.


Изградена е гъста мрежа от революционни комитети в земите, останали под управлението на султана, а няколко години по-късно е поставено началото и на четническото движение, допринесло за подготовката на бунта.

През януари 1903 г. на Солунския конгрес на ВМОРО е взето решение за въстание. То избухва в Битолския революционен окръг в Македония на църковния празник на Свети Илия – 2 август по стар стил, откъдето идва и името му. На Преображение Господне – 19 август (по стар стил), въстанието избухва и в Одринско. Бунтовниците успяват да освободят много селища в района на Странджа планина и крайморските градове Царево и Ахтопол.

Да си припомним... 
Повече за тези исторически събития и върховите им моменти - прокламирането на Крушевската и на Странджанската републики, прочетете в публикацията от колекцията на Радио България, посветена на Илинденско-Преображенското въстание.

Съставили: Красимир Мартинов, Елена Каркаланова

Още от категорията

Трапезата на българина в очакване да възкръсне вярата

И докато в католическия свят Възкресение Христово отмина, то православните християни са едва в средата на Великденските пости, които продължават до 2 май тази година. Отказването от храна и въздържанието от определени продукти е част от историята..

публикувано на 11.04.21 в 06:40

Музеят, който пази „страстите“ на българските революционери

Може ли един затвор да носи духа на надеждата, цената за свободата на другите и историята, която е част от нас? Отговорът е категорично „Да“, когато говорим за Затвора-музей във Велико Търново. Той е единственият у нас ориенталски затвор,..

публикувано на 10.04.21 в 06:40

Долмените – „змейовите къщи” в Сакар планина

Долмените са древни мегалитни съоръжения, изградени от няколко отвесни и хоризонтални каменни плочи. Свързани са с религиозните вярвания на древните хора. Според изследователите, в България най-висока концентрация на подобни структури има в планините..

публикувано на 03.04.21 в 14:00