Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

117 години от Илинденско-Преображенското въстание

Снимка: ilinden.bg

С различни инициативи България ще почете подвига и саможертвата на героите от Илинденско-Преображенската епопея.

Традиционният събор в местността "Попови ливади" край Гоце Делчев през тази година няма да се състои, поради усложнената епидемична обстановка в страната. Ще има само официално възпоменание, от 11.30 часа, пред паметника на Гоце Делчев, информира БТА. 

С панихида за героите, загинали за свободата на България, ще започне честването на 117-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в Благоевград. От 17.30 часа ще бъдат положени и цветя на мемориала "Делчевия род" в двора на църквата "Въведение Богородично". Програмата включва още изложба в историческия музей и шествие в памет на загиналите въстаници. Предвиден е и концерт на ансамбъл "Пирин" от 20:00 часа на площад "Георги Измирлиев".

В храма  "Св.Николай Чудотворец" в Сливен от 12:00 часа ще бъде отслужена панихида в памет на сливенския офицер и воевода Георги Папанчев, загинал по време на въстанието, както и официална церемония за годишнината. 

Историята...
На 2 август 1903 година избухва Илинденско-Преображенското въстание, считано за върхова точка в национално-освободителното движение на българите в Македония и Одринско.То е плод на непримиримостта на българския народ спрямо решенията на Берлинския конгрес от 1878 г., когато Великите сили определят тези две области да останат извън пределите на освободената от петвековно османско владичество България.


Изградена е гъста мрежа от революционни комитети в земите, останали под управлението на султана, а няколко години по-късно е поставено началото и на четническото движение, допринесло за подготовката на бунта.

През януари 1903 г. на Солунския конгрес на ВМОРО е взето решение за въстание. То избухва в Битолския революционен окръг в Македония на църковния празник на Свети Илия – 2 август по стар стил, откъдето идва и името му. На Преображение Господне – 19 август (по стар стил), въстанието избухва и в Одринско. Бунтовниците успяват да освободят много селища в района на Странджа планина и крайморските градове Царево и Ахтопол.

Да си припомним... 
Повече за тези исторически събития и върховите им моменти - прокламирането на Крушевската и на Странджанската републики, прочетете в публикацията от колекцията на Радио България, посветена на Илинденско-Преображенското въстание.

Съставили: Красимир Мартинов, Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05