Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът на София остава блокиран

| обновено на 30.07.20 в 11:58
Снимка: БГНЕС

21-ят ден на антиправителствения протест, в защита на демокрацията в България беше най-многобройният от началото на вълната на гражданското недоволство през това лято, информираха снощи репортери на БНР. Протести на българи имаше и в Лондон и Кьолн, а за тази неделя - 2 август, по информация на Радио България, протестни акции на наши сънародници се организират  във Виена, Мюнхен, Лондон, Берлин, Осло, Мадрид, Прага, Монреал, Торонто и Атина.
Още вечерта на 29 юли в центъра на столицата часове наред останаха затворени няколко ключови кръстовища. Преминаващите през тях линии на градският транспорт бяха пренасочени. Днес столицата осъмна с блокирани пътни артерии - на Орлов мост и по бул. „Цар Освободител“, в близост до Президентството. Исканията са за оставка на правителството, главния прокурор Иван Гешев и машинно гласуване. На кръстовищата протестиращите са опънали палатки и пропускат само движението на линейките, но не и автомобили и автобуси на градския транспорт. Градският транспорт се движи с променени маршрути.
Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев лично е разговарял с протестиращите и ги е призовал да не блокират движението, тъй като пречат на останалите граждани да отидат на работа, предаде БНТ. На брифинг Хаджиев предупреди, че днес очаква сериозни проблеми с придвижването в столицата и че има риск от физически сблъсъци между протестиращите и други граждани.

В интервю за БНТ вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов коментира, че оставка на правителството в този момент не е нужна. Той подчерта, че е нужен диалог в обществото и сред политическите партии, за да се вземат мерки и България да излезе от тежката ситуация. Според него оставката на правителството, по време на икономическа криза, създаването на служебно правителство и 4-5 месеца без парламент до провеждането на нови избори ще доведат до анархия. „Възможно е след това да се отиде на нови предсрочни избори, тъй като е ясно, че парламентът ще бъде много фрагментиран, и нито една или две политически формации ще могат да направят мнозинство“, смята Каракачанов.

„Нито политиците, нито Борисов, нито правителството или Гешев ще ни чуят. Това е ясно, не поддържаме подобни илюзии - каза пред репортерката Мария Костова адвокат Николай Хаджигенов, един от организаторите на протестите. -Това, което трябва да направим, е да ги свалим насила, което се опитваме да направим“. Адв. Хаджигенов подчерта, че блокадите в цялата страна ще продължават. „Ще ескалираме допълнително, всеки ден ще правим по нещо ново и допълнително, докато им счупим ръцете - няма друг начин“, каза Хаджигенов.

По информации на кореспондентите на БНР в страната, протестите продължават и в редица областни български градове - Варна, Пловдив, Бургас, Русе и др.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е осмата най-добра страна за инвестиране в недвижими имоти в Европа

Страната ни е осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа, става ясно от проучване на британската компания 1st Move International. Според изследването годишната брутна доходност от наеми у нас възлиза на 4,65%. Същевременно..

публикувано на 12.10.24 в 13:09

Шест пъти повече сигнали за онлайн престъпления над деца

Над шест пъти повече сигнали за онлайн престъпления над деца в сравнение с м.г. са постъпили в Националния център за безопасен интернет, съобщи за БНР Антоанета Василева от организацията. Деветдесет и девет процента от оплакванията се отнасят до..

публикувано на 12.10.24 в 11:53
Валентин Мундров

Изтеклият срок на машините за гласуване няма да повлияе на вота

Изтеклите гаранции на машините за гласуване няма да създадат проблем на предстоящите парламентарни избори, увери пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му, изтеклият срок на годност на машините не..

публикувано на 12.10.24 в 10:24