Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласове от антиправителствените протести в София

Протестиращи: Който стои прекалено дълго във властта, се самозабравя

Снимка: БТА

Преди 30 години българите излязоха на площадите с искането да преосноват държавата си, която трябваше да се раздели с тоталитарното устройство. Днес хора от цяла България отново протестират с една цел - най-после да живеят в демократична правова страна.

От двайсет и един дни Александър прекарва вечерите си под прозорците на властта. Пред Радио България той обяснява, че недоволството му е предизвикано от “управлението, което черпи от обществения ресурс в полза на малък кръг от хора и ощетява целия народ”.

“Да се започне от оставка на правителството, оставка на главния прокурор и оставка на шефа на БНТ – така той вижда изхода от политическата криза той. – Ние искаме промени в Конституцията, засягащи съдебната система, за да няма безконтролна власт в ръцете на главния прокурор. Борим се за правова държава, в която не се краде от народа и престъпленията се наказват. Има хора, които могат да осъществят реформите - виждат се, говорят всяка вечер тук. В момента управляващите се опитват да печелят време с правителствени рокади и с раздаване на пари, докато дойде 1 август и излязат във ваканция.”

Александър отказва да бъде сниман, защото не лицето, а поведението му на гражданин истински го определя. Казва, че ще остане на площада до постигане целите на протеста.

“Липсата на действия от страна на главния прокурор Иван Гешев и наглото му поведение.” Така лаконично описва мотива си всеки ден да бъде на протестите Делян Пирински, който изисква промяна на модела на прокуратурата – “да не е строго йерархична от сталински тип”. 30-годишният програмист симпатизира на площадното народно творчество, давайки за пример колажите с депутата от ДПС Делян Пеевски, изобразен като ядящ хора исполин, както и с триглавата ламя Доган – Пеевски – Борисов.

“Не мисля, че пътуванията с джипката са в отговор на протестите – казва Делян Пирински. – Докато с раздаването на пари, т.е. на жълти стотинки, Бойко Борисов се опитва да направи всичко по силите си, за да намали напрежението в обществото и да спечели малко от загубеното доверие. Но не мисля, че тези похвати действат – прекалено смешни са сумите, които се предлагат на хората.”

Това е правене на предизборна кампания с държавни пари”, добавя стоящ наблизо демонстрант.

Десислава Христова излиза всеки ден на жълтите павета заради “цялостното творчество на премиера и неговия кабинет”. “Протестирам не за да се махат няколко министри - искам всичките да си отидат и да има рестарт на системата”, добавя юристката пред репортера на Радио България. По думите й, правителството в момента оцелява на авариен режим, а разноликите хора по площадите се обединяват в най-важното - оставките на кабинета и на главния прокурор.

“Никой не желае “реформичките” на премиера – продължава тя. – Искам да кажа по повод на новия изтекъл запис (Бел. ред. - С предполагаемия глас на премиера, служещ си с нецензурен език) - Бойко Борисов, ти си срам и позор за тази държава! Оттук нататък никой не трябва да си въобразява, че това му е бащиния и ще говори, че той строи, той раздава. Той предизвика огромен гняв в обществото, на което му е писнало да бъде тъпкано, лъгано, манипулирано и да живее на ръба на мизерията вечно на опашката на Европа. Дори строежите му се оказаха калпави, защото не може хем да влагаш малко, хем да искаш голям резултат и да си пълниш чекмеджето.”

Най-близките стъпки, според Десислава Христова, са служебно правителство, което да подготви честни избори и да освети още факти от задкулисието на властта.

Един човек, който твърде дълго стои във властта, се разболява от властова болест и се самозабравя – заключава тя. –Не е редно да си вечно на власт, знаем го и от миналото.”

Снимки: Диана Цанкова, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05