Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„На белия град класиката му отива“

„Дни на класиката“ събира публика под открито небе в Балчик

Лукас Кампара Диниз и Виви Василева
Снимка: balchikclassicdays.com

Музикалният фестивал „Дни на класиката“ продължава днес (30.07) с единствения джаз концерт в програмата. На сцената в Балчик ще бъдат музикантите от група „Фънкалеро“ с лидер Васил Спасов (пиано).

Funkallero
Наричат Балчик „Белия град“ - заради варовиковите скали наоколо. Сравнително малък, той е разположен съвсем близо до Варна, Добрич и курортите „Албена“ и „Златни пясъци“. Първи тук се заселват траките преди повече от 2000 г. Сред най-големите забележителности днес са Ботаническата градина, уникална с размерите си и богатството на растителни видове, както и Дворцовият комплекс, построен като лятна резиденция за румънската царица Мария. Тук, през 1909 г., е построена най-голямата мелница на Балканите, превърната днес в колоритен информационен център, пред който се намира фестивалната сцена. Това е единадесетото издание на фестивала, а публиката и изпълнителите със сигурност ще го запомнят като един от малкото музикални форуми, които не бяха отменени в ситуацията на извънредни мерки за ограничаване на заразата от Covid-19. Естествено, артистичният директор Сава Тихолов е трябвало да направи немалко промени в програмата, за да запази облика и реномето на фестивала.



Ирена Гъделева, колега от БНР – Програма „Хоризонт“ и водеща на концертните вечери споделя:

„Моите адмирации са за фондация „Академия класика“ и общината в Балчик. Времената са трудни по ред причини, но те успяха да осъществят тези чудесни срещи тук, на брега на морето. Фестивалът е наистина „пълнокръвен“, седемте вечери са много разнообразни. Всичко е организирано прекрасно, както винаги на този фестивал. На откриването (25.07), за първи път в Балчик гостува перкусионистката Виви Василева. Познаваме я преди всичко от съвместните концерти с брат ѝ – прочутия цигулар Васко Василев. Тя има успешна самостоятелна кариера, получава все повече покани, особено в Германия, където живее и работи. В последно време все по-честно можем да я чуем и в България, което е чудесно. Много артистична, бликаща от идеи, можеш да видиш щастието, което изпитва, когато се раздава на сцената. Имаше много публика откритата нова сцена край „Мелницата“, а Виви свири заедно с Лукас Кампара Диниз (от Бразилия), с когото често изнасят концерти заедно.

Санел Реджич
„Много бисове предизвика тяхната програма, беше истински фурор. Трябва да подчертаем, че фестивалът в Балчик има много силни връзки с Букурещ и често кани камерни състави от румънската столица. Този път гостува Букурещкият духов ансамбъл

Букурещкият духов ансамбъл
Чухме и Кварто квартет и солисти на Софийската филхармония, китариста Санел Реджич (Босна и Херцеговина) и Китарен ансамбъл „Академика“, базиран в Пловдив, но в състава му са изпълнители от цялата страна. Много пъстра програма представиха солисти и Оркестърът на Държавна опера – гр. Бургас. Те са сред редовните участници, както и техните колеги от Държавна опера – Варна. Те ще поднесат дългоочакваната оперна гала на 1 август, с която „Дните на класиката“ завършват.“    


Китарен ансамбъл „Академика“
Фестивалът в красивия черноморски град има стотици почитатели от години. Каква е публиката на това издание? Отговорът на водещата на програмата:

„Тук често идват хора, които избират последната седмица на юли, за да съчетаят своята морска ваканция с приятните срещи, които предлага програмата на фестивала. Разбира се, тази година има значително по-малко туристи от чужбина, но градът никак не изглежда празен. А сред публиката на концертите неизменно са жителите на Балчик, за които „Дните на класиката“ са наистина един празник, който всяка година очакват с нетърпение. Никога няма да забравя първото интервю, което направих с г-н Николай Ангелов - патрон на фестивала и кмет на Балчик. Тогава той каза нещо много впечатляващо: „На белия град класиката му отива!“ Особено тази година, след месеците, в които културният живот беше спрян, срещите са много вълнуващи и за публиката, и за изпълнителите.“

Снимки: balchikclassicdays.com и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37