Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Повече от половината българи подкрепят протестите

Мнозинството не иска затягане на мерките заради Covid-19

Снимка: БГНЕС

Според последното изследване на „Галъп интернешънъл“, базирано на независим телефонен сондаж, проведен между 22 и 24 юли сред 800 души, обществото прави разграничение в работата на правителството по отношение на общото развитие на страната и по въпроса с пандемията от Covid-19. По втория показател все още преобладават положителните оценки, се посочва в анализ към проучването, публикуван на уеб сайта на центъра за обществени и политически изследвания.

55% от анкетираните приемат, че кабинетът се справя добре или много добре със ситуацията около коронавируса. На противоположното мнение са 43% от запитаните. Въпреки тревожната статистика за новите случаи на Covid-19, 59 % от българите са против въвеждане на по-твърди ограничителни мерки. 39% обаче заявяват, че биха приели такива.

Продължава тенденцията на обезверяване, че животът ще се нормализира до края на годината – делът на оптимистите е намалял от 61% в началото на юни - до 32% в момента. 

По отношение на протестите, 59% от анкетираните продължават да ги подкрепят. 34% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Данните отразяват и обичайното у нас отношение към властта, но и подсказват, че протестният потенциал е висок и остава чувствителен.

От друга страна, 58% от хората казват, че протестите няма да изпълнят нито една от целите си, а 25%, че ще изпълнят и двете цели – оставка на премиера и на главния прокурор. 6% мислят, че може да има само оставка на правителството.

Появилата се идея за оставка на Румен Радев също не звучи реалистично за мнозинството – 63% не я споделят, а 29% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.

54% не искат предсрочни избори, а 42% – искат. 

Съставил: Красимир Мартинов

Още от категорията

Правата на българите зад граница обсъдиха президентът и службите за сигурност

Предприемането на своевременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница, когато те са обект на атаки само заради националното си самосъзнание, обсъди президентът Румен Радев на среща с ръководителите на службите за..

публикувано на 01.03.21 в 17:25

Българите в Чикаго отбелязаха Баба Марта и в аванс - 3-ти март

Българите в Чикаго отбелязаха в аванс 3-ти март, като за 15-та поредна година развяха българското знаме в центъра на града. Събитието беше наблюдавано от нашите сънародници онлайн.  16 български и други фирми участваха в базар на художествените..

публикувано на 01.03.21 в 16:16

Google и Министерството на образованието ще си сътрудничат

Google ще предостави за всички ученици и учители в България някои от своите дигитални инструменти за сътрудничество и продуктивност. Това предвижда Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и технологичната компания. По този начин..

публикувано на 01.03.21 в 15:32