Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България "открадна" половината румънски туристи от Гърция и Турция

Себастиан Константинеску
Снимка: travelplanner.ro

За 2 месеца България успя да привлече 50% от туристите, които обичайно почиват в Турция или в Гърция, сочи анализ на румънската туристическа агенция Travel Planner, цитиран от Българската телеграфна агенция. Пояснява се, че към страната ни се е насочило ядро от туристи със средни или над средните доходи, които са склонни да похарчат повече пари, защото са свикнали с качеството в съседните ни Гърция и Турция. 

„България е най-достъпната дестинация за румънските туристи, не се изискват PCR тестове, не трябва да спазваш карантина при завръщане, тъй като не е докладван нито един случай на Ковид-19 на българското крайбрежие. Страната оства една от най-сигурните европейски дестинации“, казва Себастиан Константинеску, изпълнителен директор на агенцията, цитиран от БТА. По думите му, пазарът е доста променен, но най-търсени са качествените хотели. 

Румънските туристи, които  идват у нас са по-претенциознии търсят петзвездни хотели, хотели от някоя верига или четиризвездни, където са останали доволни от качеството на услугите. „Голяма част от клиентите, които избират сега България - може би дори 50 процента от сегашните туристи, не са ходили досега на българското крайбрежие. Тъй като България е като цяло семейна дестинация, наблюдаваме увеличение в сегмента двойки“, обяснява Себастиан Константинеску.

Хотелиерите в България искат да запазят ниво на заетост от 60-70 процента, за да не създават натиск върху качеството на услугите и да запазят мерките за безопасност и дистанция в настоящите условия, допълва БТА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50