Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Страните от Западните Балкани търсят общ изход от корона-кризата

Снимка: архивПриемането на практически мерки за задълбочаване на регионалното икономическо сътрудничество и възстановяване от икономическата криза, предизвикана от Covid-19 бяха основните цели на онлайн среща на лидерите на страните от Западните Балкани. Ръководителите на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Черна гора и Сърбия са се договорили да работят за премахване на бариерите, които пречат на икономическия растеж, а също за засилване на дългосрочната конкурентоспособност на региона и превръщането му в привлекателен за инвеститорите, информира косовското издание Koha Ditore, цитирано от агенция „Фокус“. Те са приветствали и ангажимента на американската Корпорация за финансиране на развитието (US Development Finance Corporation) да даде приоритет на инвестициите в региона.

Трудни преговори на Сърбия и Косово в Брюксел

Снимка: архивВ Брюксел се проведе втора експертна среща в рамките на диалога между Белград и Прищина. Посредник в разговорите беше специалният представител на ЕС за диалога между двете страни Мирослав Лайчак. За това съобщава косовският вестник Gazeta Express, цитиран от агенция „Фокус“.Делегацията от Белград бе оглавена от директора на службата за Косово в сръбското правителство Марко Джурич, а косовската – от държавния координатор за диалог Скендер Хисени. След срещата Джурич е съобщил пред журналисти, че особено трудни са били преговорите около завръщането на разселените лица и техния статут.

По данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН около 107 хиляди души са изселени от Косово. По-голямата част от тях живеят в Сърбия, останалите - в Черна гора и Северна Македония.

Турция прие закон за регулация на социалните медии

Снимка: БГНЕСТурският парламент прие закон за регулация на социалните медии. Според критиците на властта той ще увеличи цензурата в страната и достъпа до обществеността на опозиционните партии. За това съобщава Ройтерс, цитиран от изданието „24 часа“. Новият закон изисква чуждестранните социални медии да назначават турски представители, които да отговарят пред властите, ако те не одобряват съдържанието. Неодобрено съдържание трябва да бъде премахвано в рамките на 48 часа. В противен случай ще се налагат глоби. Според турския президент Реджеп Ердоган „увеличаването на неморалните действия онлайн се дължи на липсата на регулация“.

Гърция договори с турска фирма доставката на 50 безпилотни самолета

Снимка: krbmetaldetectors.comГърция е сключила с турска фирма договор за доставка на 50 безпилотни самолети. За това съобщава турската телевизия CNN Türk, цитирана от БТА. Договорът е подписан от гръцкото министерство на отбраната и турската фирма Assuva. Фирмата вече е доставила на Гърция два дрона Proton Elic RB-128, чиито изпитания са преминали успешно. От Assuva са съобщили, че това е първият договор на компанията за износ в страна-член на НАТО и ЕС.

Бурни реакции в Сърбия заради преименуване на улици в Белград

Горан Весич. Снимка: Facebook / Горан ВесићПланирано преименуване на белградски улици, чиито имена са "географски понятия от републиките на бивша Югославия", предизвика бурни реакции в Сърбия, съобщава сръбската редакция на BBC, цитирана от БТА. Според заместник-кмета на Белград Горан Весич трябва да се променят имената на улици, свързани със „страни, които заличават всичко, което напомня за нещо сръбско“. Като пример той посочи, че ще бъдат сменени имената на улици като Сплитска, Люблянска, Сараевска, носещи имена на градове, "в които няма улица Белградска".

Имената на някои от тези улици обаче са по-стари от бившата обща държава Югославия. Много от тях са наречени с топоними от Балканите още в края на 19 в., казва за BBC историчката Дубравка Стоянович. Според нея решението за смяна на имената е утвърждаване на "нова вълна на национализма" в Сърбия, целящо да отклони вниманието на гражданите от актуалните проблеми.

Още от категорията

Отмениха честванията на Шипка за Трети март

Община Габрово отмени църковно-военния ритуал на връх Шипка за националния празник Трети март. Отмяната е по искане на главния държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев, като се позовава на повишаване броя на новорегистрираните случаи на Covid-19 в..

публикувано на 26.02.21 в 18:17

Приеха промени в Закона за българското гражданство

Парламентът прие окончателно промени в Закона за българското гражданство. С тях се създава Консултативен съвет към Държавната агенция за българите в чужбина. Той ще се произнася със становище за гражданство в двумесечен срок, като отчита дали..

публикувано на 26.02.21 в 14:21

По съседски: Събития с балкански адрес

Гърция поиска в ООН Турция да върне музейния статут на „Св. София” Гърция, заедно с редица международни организации, иска от Турция да върне предишния статут на музей на „Света София” в Истанбул. Античният архитектурен паметник бе..

публикувано на 26.02.21 в 11:15