Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започва Богородичният пост

Богородичните пости предшестват големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица, честван на 15-ти август. На първия ден от поста, 1-и август, в православните храмове се отслужва водосвет. 

В Православието Богородичният пост е свързан с преклонението към Божията майка и има строг характер, подобно на Великия пост. Само на празника Преображение Господне, на 6-ти август, на постещите се разрешава риба. 

Постът продължава две седмици, до 14-ти август, включително

Съставил: Дарина Григорова


Още от категорията

Голяма Богородица - най-таченият празник на Божията Майка в християнския свят

Народът ни нарича днешния ден Голяма Богородица и почита Божията Майка като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище. Всяка година на 15 август към църквите и манастирите в България, носещи името на..

публикувано на 15.08.20 в 05:10
Долменът в местността Начови чаири край Тополовград е един от най-добре запазените у нас

Хилядолетните долмени – неразгадаемата тайна на Сакар планина

Сакар се разгръща в Югоизточна България, недалеч от границата с Турция. Това е най-ниската ни планина и един от най-слабо заселените региони на страната . Твърди се, че Сакар е люлка на много древна цивилизация, която все още е недостатъчно..

публикувано на 10.08.20 в 06:10

Преображение – празник, който укрепва вярата и дава кураж в трудностите

На 6 август Българската православна църква отбелязва Преображение Господне – една от най-светлите дати в календара. Според евангелските текстове, на този ден Христос разкрива пред трима от своите ученици божествения си произход. „На..

публикувано на 06.08.20 в 04:10