Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успее ли намаленият ДДС да спаси засегнатите браншове от фалит

Снимка: GettyImages

На фона на антиправителствените протести, кабинетът намали временно от 20 на 9 % данъчната ставка за виното и бирата, сервирани в питейни заведения. Мотивът на вносителите – парламентарните групи на "Обединени патриоти" и "Воля" беше, че така ще се стимулира не само засегнатият бранш, но и родното производство на алкохолни напитки. Анализатори обаче окачествиха този ход на правителството като необмислена реакция, под натиска на най-гласовитите браншове. Аргументът им е, че намаляването на ставките се прави без оценка на ефекта върху бюджета, на рисковете от данъчни измами, както и на очакваните ползи. Според собственици на заведения, мярката е доста закъсняла във времето, освен това дава предимства на обекти, които се посещават от повече хора.

В интервю за БНР главният икономист на Института за пазарна икономика, Лъчезар Богданов посочи, че намаляването на ДДС върху бирата и виното "е много назад в опашката на мерки, които биха стимулирали в по-общ план един по-добър инвестиционен климат в България“.

Снимка: БГНЕС

Затова според него големият въпрос е дали тези мерки са устойчиви и как ще съдействат за икономическия растеж в близките години. Важно е също и каква данъчна система искаме да поддържаме и доколко фискалните промени могат да я ерозират. Във връзка с това е нужно да се търсят такива намаления на данъците, които да насърчават увеличаването на дългосрочния потенциал за икономически растеж, категоричен е икономистът.

Намалението на ДДС, което ще продължи до края на 2021 г., се отнася и за туристическите услуги, фитнес залите и спортните съоръжения, в т.ч. за басейните и игрищата. Случайните превози за туристи също ще се ползват от по-ниското данъчно облагане.

При положение, че няма достатъчно туристи, това ли е мярката, която ще спаси бранша? В началото на лятото данъчната ставка за хотелиерите падна на 9 %, но на практика разликата в цената на услугата е минимална. Така например, вместо 100 лв. за двойна стая, туристите плащат 97 лв. Това по-скоро ще увеличи печалбите на крупния бизнес, вместо да привлече туристи, смятат икономисти. След като броят на чуждестранните летовници рязко спадна през това лято, намалените данъчни ставки няма как да спасят някои туроператори от фалит.

Истината е, че браншът настоява за разработване на програми за заетостта в сектора, чрез обучения и преквалификация, по линията на европейските инструменти.

Що се отнася до фитнес услугите, там също намалената данъчна ставка зависи от посещенията. Тя няма как да спаси служителите от съкращения, ако фитнес залите стоят полупразни заради коронавируса.

В този смисъл мерките биха могли да дадат осезателен ефект чрез по-ефективни и по-добре насочени социални разходи, е заключението на експертите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25
Кристалина Георгиева

МВФ преназначи Кристалина Георгиева за управляващ директор

Кристалина Георгиева остава начело на Международния валутен фонд с втори петгодишен мандат. “ Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални..

публикувано на 13.04.24 в 09:39

САЩ остават стратегически партньор на България в енергетиката

Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и САЩ в енергетиката беше във фокуса на разговор между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ..

публикувано на 12.04.24 в 15:13