Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще успее ли намаленият ДДС да спаси засегнатите браншове от фалит

Снимка: GettyImages

На фона на антиправителствените протести, кабинетът намали временно от 20 на 9 % данъчната ставка за виното и бирата, сервирани в питейни заведения. Мотивът на вносителите – парламентарните групи на "Обединени патриоти" и "Воля" беше, че така ще се стимулира не само засегнатият бранш, но и родното производство на алкохолни напитки. Анализатори обаче окачествиха този ход на правителството като необмислена реакция, под натиска на най-гласовитите браншове. Аргументът им е, че намаляването на ставките се прави без оценка на ефекта върху бюджета, на рисковете от данъчни измами, както и на очакваните ползи. Според собственици на заведения, мярката е доста закъсняла във времето, освен това дава предимства на обекти, които се посещават от повече хора.

В интервю за БНР главният икономист на Института за пазарна икономика, Лъчезар Богданов посочи, че намаляването на ДДС върху бирата и виното "е много назад в опашката на мерки, които биха стимулирали в по-общ план един по-добър инвестиционен климат в България“.

Снимка: БГНЕС

Затова според него големият въпрос е дали тези мерки са устойчиви и как ще съдействат за икономическия растеж в близките години. Важно е също и каква данъчна система искаме да поддържаме и доколко фискалните промени могат да я ерозират. Във връзка с това е нужно да се търсят такива намаления на данъците, които да насърчават увеличаването на дългосрочния потенциал за икономически растеж, категоричен е икономистът.

Намалението на ДДС, което ще продължи до края на 2021 г., се отнася и за туристическите услуги, фитнес залите и спортните съоръжения, в т.ч. за басейните и игрищата. Случайните превози за туристи също ще се ползват от по-ниското данъчно облагане.

При положение, че няма достатъчно туристи, това ли е мярката, която ще спаси бранша? В началото на лятото данъчната ставка за хотелиерите падна на 9 %, но на практика разликата в цената на услугата е минимална. Така например, вместо 100 лв. за двойна стая, туристите плащат 97 лв. Това по-скоро ще увеличи печалбите на крупния бизнес, вместо да привлече туристи, смятат икономисти. След като броят на чуждестранните летовници рязко спадна през това лято, намалените данъчни ставки няма как да спасят някои туроператори от фалит.

Истината е, че браншът настоява за разработване на програми за заетостта в сектора, чрез обучения и преквалификация, по линията на европейските инструменти.

Що се отнася до фитнес услугите, там също намалената данъчна ставка зависи от посещенията. Тя няма как да спаси служителите от съкращения, ако фитнес залите стоят полупразни заради коронавируса.

В този смисъл мерките биха могли да дадат осезателен ефект чрез по-ефективни и по-добре насочени социални разходи, е заключението на експертите.


Още от категорията

Американска бизнес академия подпомага предприемчиви българки

Пилотна за България Американска бизнес академия за жени отвори врати в Бургас , информира БТА. Бизнес академията е част от новата глобална програма AWE (Академия за жени предприемачи), създадена от Бюрото за образование и култура към Държавния..

публикувано на 26.09.20 в 15:25

Има ли полезен ход борбата с работата „на черно“

1/3 от работниците и 40% от работодателите са склонни да работят „на черно“, като укриват данъци и осигуровки,  сочи представително проучване на Главната инспекция по труда, направена в рамките на Европейската кампания за деклариран труд...

публикувано на 25.09.20 в 17:25

България е страна с много високо развито електронно управление

България е на 44-то място сред 193 страни в Индекса за развитие на електронното правителство (EGDI), сочи доклад на ООН. За първи път страната влиза в категорията „много висока степен на развитие на електронното управление“  сред страни като Чехия,..

публикувано на 21.09.20 в 15:30