Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Качеството на живот в България е относителна величина

Снимка: Евростат

От години България „държи“ последните места по качество на живота в Европейския съюз. И ако имаше време, в което оставяхме след нас Румъния, сега вече сме последните в Европа. По данни на Евростат, 54% от българите не са доволни от качеството си на живот. За сравнение, този показател за ЕС като цяло възлиза на едва 16,4%.

В повечето статистики България изостава дори от страни от бившия социалистически лагер, които преди години е изпреварвала. Според „Индекса на настигането 2019“, който сравнява до каква степен страните от Източния блок се доближават до първите страни членки на ЕС, България пак е на опашката. За сравнение - Естония, Чехия и Словения се нареждат на 13, 14 и 15 място, докато България заема 29 място в общата класация.

Според същия Индекс на настигането, страната ни се представя „най-добре“ в категориите "Икономика" и"Управление", заемайки 28 позиция.

По отношение на благосъстоянието си, 70% от сънародниците ни се чувстват неудовлетворени. Данните на Евростат сочат, че средният годишен еквивалентен доход в България достига 3 590 евро, спрямо 16 843 евро – в ЕС. Добрата новина тук е, че вече сме в “чакалнята” на еврозоната, което според анализаторите предполага засилване на стабилността и гарантира по-стриктен европейски надзор. Съществуват обаче и притеснения, че преминаването към еврото ще направи българите още по-бедни.

Стабилност и стриктно спазване на закона искат и протестиращите, които вече 28 ден, се движат между “Триъгълника на властта” и емблематичния “Орлов мост” в София, превърнал се някога в символ на демокрацията. Към тях се присъединяват и българи от много други населени места в страната, както и все повече наши сънародници, напуснали България, именно заради липсата на перспектива.

Поглеждайки отново статистиката, страната ни е в дъното на класацията и с открояващо се неравенство, порочна система на здравеопазване, изразена корупция и ниска медийна свобода. А това все повече отблъсква българите, които заради липса на политическа алтернатива, отказваха да отидат до изборните урни и да гласуват.

Според актуално проучване на агенцията за маркетингови и социални изследвания "Алфа рисърч", над 60% от българите подкрепят протестите, което за страната ни означава и значителен напредък по отношение на изразяването на единна гражданска позиция. За предсрочни избори се обявяват 37 % от подкрепящите протестите. А над 66 % от българите се солидаризират с "гражданите, които излизат да протестират спонтанно", отчитат социолозите.

По отношение на предстоящите парламентарни избори, анализаторите прогнозират преразпределение на гласовете, както и, че на политическата сцена ще се закрепят около 6-7 партии с управляващата ГЕРБ начело.

Въпрос на време е да разберем как политическата конфигурация ще реши и най-наболелите въпроси на българското общество, един от които е и качеството на живот в страната ни.

Снимки: БТА, Евростат

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59