Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за пострадали български граждани при взрива в Бейрут

| обновено на 05.08.20 в 13:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма пострадали български граждани при взрива в ливанската столица Бейрут, съобщи българското външно министерство. В Ливан живеят и много българи от смесени бракове, за които Радио България е разказвало. Взривът в района на пристанището е бил недалеч от българското посолство в Бейрут, но няма пострадали служители. По четири етажа от сградата има минимални щети от счупени прозорци. Българският посланик в Ливан Боян Велев каза пред Нова телевизия, че е чул два последователни взрива. Ройтерс предаде, че при трагедията са загинали над 100 души, а ранените са около 4000. Президентът Мишел Аун каза, че експлозията е причинена от 2750 тона амониев нитрат, който е съхраняван в опасен стар склад след 2015 г. и е подпален при ремонтно-заваръчни работи. Здравните власти призовават хората да останат по домовете си, заради опасност от обгазяване.

Снимката е предоставена от наши сънародници в Бейрут

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази съболезнования и солидарност към народа на Ливан и близките на загиналите при експлозията на пристанище Бейрут. Захариева изпрати съболезнователна телеграма до министъра на външните работи и емигрантите на Ливанската република Шарбел Уехбе. Желаем бързо възстановяване на ранените, посочва Захариева в съболезнователната телеграма до своя ливански колега, съобщиха от българското външно министерство.

Премиерът Бойко Борисов също изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Ливанската република Хасан Диаб, по повод трагичната мащабна експлозия в столицата Бейрут, съобщиха от правителствената пресслужба.

Съставил: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава горещо с опасност за пожари, критично е положението в Свиленградско

228 пожара са били потушени в страната за последните 24 часа, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Без нанесени материални щети са били 181 пожара, от които 126 в сухи треви, горска постеля и храсти, четири в стърнища и..

публикувано на 15.07.24 в 08:36

Летен семинар по български език и култура събира участници от три континента

Осемдесет и осем души от три континента ще изучават всеки ден от днес до 4 август български език във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” . Международният летен семинар по български език и култура ще се проведе за 47-а година..

публикувано на 15.07.24 в 06:00

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30