Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българи в чужбина обмислят протест пред Европейската комисия

| обновено на 07.08.20 в 16:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всеки ден българи излизат на протест в различни части на света, солидаризирайки се със сънародниците си в родината, които вече месец демонстрират по площадите с искането за оставка на правителството и на главния прокурор.

Мариана де Мео живее във Виена, където преподава пантомима и дарява доза щастие на обитателите в пенсионерски дом. В семейната й история изпъкват дядото – лекар със смъртна присъда, задето е помагал на горяните, и бащата - с дълъг „стаж“ в митингите за демокрация от началото на българския преход.

Мариана де Мео с дъщерите си на протеста във Виена     Снимка: @Mariana De Meo

„Аз съм трето поколение, което продължава да протестира срещу едни и същи хора, но назовани с различни имена – казва тя. – Можете да си представите колко голямо е омерзението на хората, след като вече не говорят за доходи, за мизерия. Обидата от това, че ниско интелигентни хора управляват България и излагат българите в целия свят, е потресаваща.”

Когато преди години чува, че ГЕРБ може да стане управляваща партия, друга наша сънародничка ‒ Мария Спирова, заявява на майка си: „Ще емигрирам, ако Бойко Борисов стане премиер.” Днес тя живее в Оксфорд, където работи като редактор и журналист. Често среща „демотивирани и смазани от системата българи”, прехвърлили се на място, в което практикуват професията си по достоен начин.

Протест във Виена    Снимка: @rosi.mihova

Мариана и Мария протестират в Австрия и във Великобритания, заедно с много други активни в политическо и гражданско отношение българи. И двете са категорични, че ще участват в акциите, докато не получат оставките на правителството и на главния прокурор.

„На протестите ни се чуват и много по-детайлни искания – добавя Мария Спирова. – Емигрантите говорят, че е нужно електронно гласуване по възможно най-бързия начин. Всеки път, когато има парламентарни избори, има и голяма битка за отварянето на избирателни секции зад граница, пред които впоследствие се вият дълги опашки. Чуват се също така искания за лустрация, за оставката на директора на БНТ Емил Кошлуков. За нас достъпът до независими и честни български медии, чрез които да се информираме какво се случва в страната, се превръща в огромна ценност.”

Според журналистката премиерът иска на всяка цена да се задържи на власт, за да „парцелира и изконсумира следващия европейски транш големи пари”. Тя обяснява сдържаното отношение на Брюксел към ставащото у нас с факта, че като суверенна държава България сама трябва да решава вътрешните си проблеми.

Протест в Оксфорд       Снимка: @Maria Spirova

Европейският съюз е толкова добър, колкото са добри и неговите съставни части – казва Мария Спирова. – Колкото и да не ни харесва правителството на Бойко Борисов, ЕС няма избор, освен да го приеме като легитимното представителство на България. А и няма как европейците да изпратят вместо нас нови политици. Обидно е, че не получаваме по-голяма декларативна подкрепа от Европейската комисия, затова пък в Европейския парламент виждаме мнозина депутати от различни държави да се борят за обвързването на достъпа до европейски средства с върховенството на закона. Така че не всички европейски институции са слепи за нашите искания”.

Българи вече протестираха пред канцлерството в Берлин с призива Ангела Меркел да изрази позиция защо подкрепя нашето правителство, а други сънародници сигнализираха различни дипломатически мисии за случващото се у нас. Предстои и втора стъпка – организирането на общ протест на българите от чужбина пред седалището на Европейската комисия.

„Предвиждаме и връчването на писма от протестиращата общност българи в дипломатическите мисии в отделните европейски градове – добавя Мариана де Мео. – В писмата споменаваме за мафиотските структури, които се ширят в България, както и за исканията на протестиращите българи“.

Както всеки ден, и днес българите в Лондон ще излязат на протест. През уикенда това ще сторят още много други сънародници в своите градове – сред тях българите в Манхайм, Бостън и Чикаго.

Чуйте повече в звуковите файлове.

Още от категорията

772 нови случаи на коронавирус при 13 540 теста

772 са новите случаи на коронавирус в България за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал, публикувани в полунощ. Положителни са 5,7% от направените общо 13 540 теста.   Починали са 60 души с коронавирус, а излекувани са..

публикувано на 26.01.21 в 08:38

Обществено обсъждане на Законопроекта за защита от домашно насилие

На 26 януари омбудсманът Диана Ковачева организира онлайн обсъждане на Законопроекта за защита от домашното насилие. Дискусията ще започне от 11.00 часа в платформата ZOOM и ще се излъчва в профила на обществения защитник във фейсбук...

публикувано на 26.01.21 в 08:00

Предупреждение за опасно време

За 26 януари Националният институт по метеорология и хидрология обяви предупреждение от първа степен за потенциално опасно време - жълт код, за значителни валежи от сняг и дъжд в цялата страна.   На места валежите ще са обилни. В някои планински..

публикувано на 26.01.21 в 06:00