Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наблюдатели прогнозират ескалация на протестите

Не виждат обаче условия за предсрочни избори

Снимка: БГНЕС

Наблюдатели на обществените и на политическите процеси у нас прогнозират ескалация на антиправителствените протести след среднощната полицейска акция, с която бяха разчистени палатковите лагери в цялата страна.

“Случилото се прилича на терористична акция - посред нощ нахлуване с взлом“, коментира за БНР-Хоризонт д-р Теодор Славев от Института за правни инициативи. Според него подобно поведение по-скоро би раздразнило обществото, тъй като прилича на окопаване на властта на всяка цена. Теодор Славев нарече стила на правоохранителните служби "грозен и отблъскващ" и поясни, че акцията не е възможна без прокурорско разпореждане и съгласуване на най-високо политическо ниво. По думите му, предстои ескалация на напрежението.

Философът Деян Кюранов нарече удара по палатките “огромна политическа грешка". „У нас имаме фасадна демокрация и засега властта иска да запази фасадата. Но много силно се обърка с удара по палатките и насилието против протеста. Това пропуква фасадата и се вижда диктаторското лице. Не на Борисов или на Гешев, а на техните кукловоди", заяви той пред БНР-Хоризонт. Деян Кюранов прогнозира, че симпатизантите на протеста, които засега не излизат на площадите, ще го направят и мнозинството под прозорците на властта ще стане още по-голямо.

Орхан Тахир – юрист, политолог и ромски активист, живеещ в Белгия, каза за БНР-Хоризонт, че премиерът е станал заложник на коалиционните си партньори Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. “Това е резултат от тристранния натиск, оказан върху Бойко Борисов - вътрешният натиск от протестите, външният от страна на чужди посланици и политици и натискът на коалиционните партньори. “През цялото време ВМРО и НФСБ се възползваха от протестите, насочени предимно към ГЕРБ и главния прокурор, за да получат повече власт в рамките на коалицията. И го постигнаха“, добави той. Орхан Тахир каза още, че у нас вече има нова ситуация, в която няма място за предсрочни избори. Според него правителството ще изкара мандата си, но със засилена тежест на “Обединените патриоти”.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54