Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По съседски ...

Събития с балкански адрес, 3-7 август 2020 г.

От началото на годината турската лира се обезцени с 19%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската лира спадна до най-ниското си ниво спрямо долара от началото на кризата с коронавируса. 1 долар се разменяше за 7,307 лири, като задмина предишното си най-ниско ниво от 7,26 през май. От началото на годината обезценката на турските пари е с 19%, съобщи агенция Bloomberg. Турската централна банка обяви, че следи отблизо развитието на ситуацията и ще използва всички достъпни инструменти за намаляване на прекомерните колебания в курса.Кризата на лирата е резултат от високата инфлация, отрицателното салдо на текущия платежен баланс и натиска на правителството за евтин кредит за стимулиране на икономиката, която бе отслабнала и преди пандемията от коронавирус. Анализаторите цитирани от Bloomberg отбелязват, че нарастващото напрежение между Турция и ЕС също оказва натиска над лирата.

Гърция и Египет разграничиха икономическите си зони в Средиземноморието

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция и Египет подписаха в Кайро споразумение за разграничаване на изключителните икономически зони между двете страни в Средиземно море, съобщи Reuters. След церемонията гръцкият външен министър Никос Дендиас каза, че споразумението е пълна противоположност на меморандума за разбирателство между Анкара и Триполи. След подписването на днешното споразумение документът между Турция и либийското Правителство на националното съгласие свършва там, където му е мястото от самото начало, в кошчето за боклук, допълни Дендиас. Анкара заяви, че не признава подписаното от Гърция и Египет споразумение. Турция издаде предупреждение за провеждане на морски военни стрелби край Анталия на 10/11 август.

Франция и Кипър навлязоха в ново ниво на военно сътрудничество

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 1 август влезе в сила споразумението за отбранително сътрудничество между Кипър и Франция, подписано на 4 април 2017 г., съобщи кипърското издание „Либерал“ (Φιλελεύθερος). Сспоразумението задълбочава сътрудничеството в енергийната и морската сигурност, в ранното предупреждение и управлението на кризи, както и в борбата с тероризма и пиратството. На военно равнище предвижда сътрудничество във въоръжението и отбранителната технология, съвместно обучение на военнослужещи и провеждането на учебни спасителни операции. Франция подкрепи Кипър в противопоставянето с Турция за правата върху потенциалните залежи от природен газ в Източното Средиземноморие.

САЩ са обезпокоени за демокрацията в Сърбия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният представител на Държавния департамент за Западните Балкани Матю Палмър заяви, че САЩ са загрижени за Сърбия, предаде БТА. Дипломатът уточни, че има предвид последните избори, протестите в различни градове и разследването срещу финансирането на журналисти, неправителствени организации и граждански сдружения. Палмър се позова и на доклада на „Фридъм Хаус“, според който Сърбия изостана и от категорията полуконсолидирана демокрация и е поставена в графата „хибриден режим”. Според Палмър, последните парламентарни избори в Сърбия не са предоставили достатъчно възможности за избор на гражданите. Подкрепяме европейското бъдеще и перспектива на Сърбия. Но за да бъде постигнато Сърбия трябва да осъзнае, какво представлява провеждането на демократични реформи, подчерта Палмър.

Румънските ресторантьори искат отваряне на заведенията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оборотът на хотелите, ресторантите и кафенетата в Румъния е спаднал със 70% спрямо 2019 г. Над 40% от операторите са спрели дейността си заради пандемията, се посочва в отворено писмо на бранша до премиера Лудовик Орбан, предаде сайтът Ziare.com. Предприемачите в сектора твърдят, че са третирани некоректно от правителството в сравнение с останалите индустрии и изразяват загриженост от катастрофалните ефекти на пандемията. Асоциацията на собствениците на хотели и ресторанти в Румъния твърди, че преди пандемията оборотът им е бил около 5 млрд евро годишно, а в сектора са работели 400 000 души или 10% от служителите в частния сектор. Те са недоволни, че Орбан отказва да дискутира отварянето на ресторантите, докато не бъде регистрирана тенденция към намаляване на новите случаи на COVID-19.

Зоран Заев ще избира с коя от албанските партии да се коалира

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на Социалдемократическия съз в Северна Македония Зоран Заев заяви, че е уверен, че ще състави стабилно и успешно правителство с мандат от 4 години. Заев поясни, че е уверен в успеха на бъдещото правителство на базата на изборните резултати, на липсата на проблеми между македонците и албанците в страната и на липсата на проблеми със съседите Гърция и България в регионален план. Той обяви, че ще избира с коя от двете водещи албански сили ще се коалира. Но това ще стане на базата на споразумение за изчистване на съдебната система, както и за проверка собствеността и капитала на всеки политик и длъжностно лице. Експремиерът обеща и съкращаване на броя министрите и на администрацията с 20%,  съобщи в. "Слободен печат".


Още от категорията

Любителите на велосипедния спорт със свой празник в столицата

Празник на колоезденето ще се състои за първи път днес в столицата като част от програмата на „София – европейска столица на спорта“. Любителите на велосипедния спорт са поканени в обновения Западен парк, където от 11,00 до 16,00 ч. предстоят много..

публикувано на 03.07.22 в 06:00

14% положителни проби за коронавирус

През последното денонощие са установени 538 случаи на коронавирус от направените 3903 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 14% от пробите са дали положителен резултат. 60% от новозаразените не са ваксинирани. Най-много нови случаи..

публикувано на 02.07.22 в 09:37

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

През последната седмица няколко европейски държави, включително и България, обявиха за нарастване на коронавирусните инфекции. Заради още по-лесно предаващите се нови подварианти на "Омикрон", се заговори за надигане на нова вълна от Covid-19...

публикувано на 02.07.22 в 01:10