Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палатките на протеста се завърнаха по местата си

Снимка: БГНЕС

Протестиращите отново издигнаха палатковите си лагери, след като полицията в среднощна акция на 7 август разруши барикадите и арестува 12 души. Затворени са трите възлови столични кръстовища – на “Орлов мост”, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и в т.нар. триъгълник на властта, предадоха репортерите на БНР.

“Бяхме много малко, а отрядът полицаи, който дойде, беше впечатляващ по размер, сила и мощ. Но към 4:30-5:00 ч. си тръгна внезапно. Мислехме, че ще ни приберат всичките, но не се случи”, коментира за БНР проф. Велислав Минеков от Отровното трио ситуацията през отминалата нощ при един от палатковите лагери. 

„Оставаме, докато постигнем целта си – оставка на правителството и на главния прокурор“, заяви и протестиращият Тодор Стоянов.

Заради блокадите отново има промени в маршрута на градския транспорт.

Снощи полицаите са се опитали да убедят протестиращите да преместят палатките си от пл. “Независимост”, но те категорично са отказали, заяви на брифинг гл. инсп. Красимира Стоядинова от СДВР, цитирана от БНР-Хоризонт. Нещо повече, демонстрантите са призовали част от шествието, поело към “Орлов мост”, да се върне и да ги подкрепи. Започнали са също така да събират камъни и бутилки в случай, че бъдат атакувани, твърди главният инспектор.

„На “Орлов мост” имаше много жени, което ограничи възможностите на полицейските органи да използват физическа сила спрямо тях“, казва още гл. инсп. Стоядинова. Разговорите с протестиращите продължават днес “с цел възстановяване на обществения ред и на движението по кръстовища”. През нощта няма арестувани хора.

Съставил: Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ния Парушева

Българска ученичка спечели медал на Space Camp Turkiye

Ученичката Ния Парушева от 26-o Средно училище ''Йордан Йовков'' в София спечели индивидуален медал за изключително представяне в едноседмичния учебно-тренировъчен лагер Space Camp Turkiye. В съобщение на Центъра за творческо обучение, официален..

публикувано на 05.08.24 в 12:53

Автомобилният и товарният трафик между България и Румъния трайно ще расте. Търсят се решения

Въпреки че на "Дунав мост" в момента се извършва ремонт от българска страна, благодарение на добрата координация трафикът по него не само не е намалял, а дори е нараснал с 24-25% за леките автомобили, като нараства и за камионите. Това съобщиха на 2..

публикувано на 05.08.24 в 12:10

Военноморските сили празнуват 145-ата годишнина от основаването си

Сто четиресет и пет годишнината от създаването на българските Военноморски сили ще бъде отбелязана тази вечер в Русе. В 20,00 ч. пред Доходното здание ще се състои празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, с който..

публикувано на 05.08.24 в 07:00