Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

170 години отбелязва най-старият ни СПА курорт Вършец

Снимка: Радио Видин

За рождена дата на курорта Вършец се смята 1850 година, когато вършечанинът Димитър Лучков е излекуван с помощта на минералната вода. В началото на XX век, първата баня, построена през 1910 г., се оказва тясна за прииждащите болни. Затова през 1930 г. е вдигната втора, по-голяма, изградена в античен стил. Построено е и прочутото Банско казино, което е и първото в България.

Топлият извор на Вършец е с температура на водата 36,2 градуса по Целзий, а т.нар. "хладен" извор е с температура от 32 градуса.

Заради пандемията от Covid-19 тържествата за празника на курорта, минералната вода и Балкана, бяха ограничениНа тържествена сесия на общинския съвет в петък, 7 юли, кметът инж. Иван Лазаров връчи почетни плакети на институции и общественици, допринесли за развитието на града.

“Не се е скъпил Господ, когато е нареждал този край. Не са се скъпили и хората, които са го доуреждали”. Това са думи на поетесата Дора Габе, която е част от плеядата български интелектуалци, усетили магията и чара на Вършец. 

Защо курортът е наричан „Българският Баден-Баден“ – научете от едноименната публикация от колекцията на Радио България




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05